Skip to content

Facebookskryt No 2.


I facebookskryt No 1. avslutade jag med att problematiserade sociala medier som en ny gigantisk arena för ständig jämförelse med varandra.För många är det här ett problem och kanske allra störst är problemet för ungdomar som håller på att forma sin identitet. Är det själva jämförelsehysterin som gör att många retar sig på positiva statusar, de mår dåligt av det, tävlan om att vara lyckad! Vad det nu innebär att vara lyckad? Min frågeställning är om problemet verkligen är sociala medier, jag tycker inte det.
 
Jag ska förklara hur jag tänker. Sociala medier kan aldrig vara orsak till att människor mår dåligt, det är ett ting, det handlar om oss människor, vi som använder det, det är hos oss det hamnar, alltid. Historiskt sett har vi mer eller mindre alltid jämfört oss med varandra, det är inget nytt även om arenan bytt skepnad och blivit större. Den politiske bröllop 046filosofen Hobbes skrev om fenomenet redan på 1600 – talet. Han beskrev människan som en dyster figur som ständigt förde allas krig mot alla och där hon ständig jämförde sig, nöjd var hon bara när hon hade övertaget! Okey, fine, vi säger det, vi jämför oss  – men även i en jämförelse finns ju alltid val. Vi väljer alltså vem vi jämför oss med så varför då VÄLJA att jämföra oss med de som har det bättre, är snyggare, mer pengar, vänner eller vad det nu kan vara? (Vad nu bättre och sämre är, det får jag diskutera en annan gång känner jag) Varför istället inte välja att jämföra sig med de som har det sämre eller om det nu är inspiration vi vill ha, snegla på de som redan har det vi vill ha. Men skitsnack och missunnsamhet leder sällan någonstans. Enligt Hobbes vill vi alltid ha övertaget,  då borde vi rent krasst försöka hitta människor som har det sämre än oss att jämföra oss med. Och jag lovar, väldigt många i Sverige kan hitta människor som har det sämre, då borde det ju inte vara ett problem eller? Jag tror att det här är pudelns kärna. Här hittar vi detaljen mellan de som inte mår dåligt och de som mår dåligt av att jämföra sig med andra? Är det just det valet som avgör. VEM man jämför sig med? Och då blir frågan, vad avgör valet. Varför väljer vissa alltid att jämföra sig med de som står ”över” dom i stället för tvärtom? Och för att gå tillbaka till ungdomars ständiga tävlan med varandra på nätet så tror jag att det här stämmer in även på dom. (Nätkränkning och nätmobbing är något helt annat och avskyvärt, det är inte det fenomenet jag syftar på här). De ungdomar som mår sämst över det här är förmodligen de som hela tiden jämför sig med de som är mer ”lyckade” än dom själva. Jag tror alltså att de som har svårast med positiva statusar är de som får en känsla av underlägsenhet av det och det problemet ligger inte någon annanstans än i deras eget knä. Det här är viktigt att förstå om vi ska kunna göra något åt det! Jag tror det är de med sämst självkänsla som jämför sig mest. Jag tror det är personer med sämst självkänsla som lägger mest tid på att prata om vad andra håller på med. Personer med låg självkänsla är ofta mer egocentriska än andra eftersom de även hela tiden tror att alla tittar och pratar om vad de håller på med. För en person med låg självkänsla är det väldigt lätt att tro att allt kretsar kring det egna jaget, men vet du, folk har faktiskt ofta full sjå med sitt eget liv än att bekymra sig om hur du ser ut eller vad du gör. Så slappna av vettja!
Ok, texten börjar bli lång, jag inser att det får bli en Facebookskryt No 3. också. Då lovar jag komma till orsaken till varför jag tror vissa har svårt för andras positiva statusar. När vi benat ut det, så är det lättare att fokusera på en lösning och det är inte att stänga ned sociala medier eller säga till folk att inte vara så förbannat positiva eller framgångsrika på nätet. Bra, sanna, positiva saker kan aldrig någonsin vara av ondo, det är min övertygelse…mer gott åt ALLA istället!!
Sammanfattningsvis; människan jämför sig, typ ofta, valet, vem vi jämför oss med ligger på individnivå – vad påverkar det valet? Hur får valet oss att må? Mer om det i tredje och sista delen av denna fascinerande trilogi- Facebookskryt. Tills dess, en hemläxa. Fundera på vilken grupp du tillhör?  Vilka  jämför du dig med, varför och hur får det dig att må? Får det dig att må dåligt kanske det är dags att ändra något…


This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top