Skip to content

De där präktiga jävlarna…

Man blir som man umgås. Att välja rätt umgänge. Det är lättare att se möjligheter om människor omkring dig har samma filter. Hur din omgivning ser på världen och på dig påverkar mer än du tror. Därför har du ett ansvar att välja rätt flock. Därför har du ett ansvar att våga byta flock. Därför har du ett ansvar att fortsätta leta tills du hittar den. Att välja rätt referenspunkt i olika situationer är också avgörande.  Allt du tolkar sätts nämligen hela tiden i relation. Välj därför en referenspunkt som utmanar och för dig framåt i stället för bakåt.

Lättare sagt än gjort alla gånger. Människan är av naturen lat men vi behöver växa för att leva. Välja utmanande referenspunkter. Jag röker inte så mycket, Anna röker mycket mer. Hjälper den referenspunkten dig att sluta röka tror du? Jag cyklar i alla fall till jobbet, Anders gör inte ett skit. Är Anders en bra referenspunkt om du vill börja röra dig mer tror du? Jag äter inte så mycket chips om jag jämför med brosan. Hjälper den jämförelsen dig om du vill dra ned på chipsätandet tror du? Med rätt referenspunkt bygger du lättare din motivation framåt. Med fel förminskar du den. Vilka jämför du dig med? Kanske stannar du i en miljö av lathet för att du utan ansträngning redan är stjärnan där? Tror du att det utvecklar dig? Att rannsaka sig själv och sitt beteende är faktiskt ganska läskigt.
Jämförelsekulturen i sig är det egentligen inget fel på. Det handlar mer om hur vi väljer att tolka denEn grupp där jämförelse ses som inspiration i stället för tävlan kommer utvecklas mycket mer än gruppen där präktiga jävlar ska hållas tillbaka. Summan av delarna blir större än helheten när vi hela tiden lyfter varandra. Att utvecklas är ingen tävling. Tänk er en träning där majoriteten är halvlata. För att framstå som en slitvarg i det sammanhanget behövs inte så mycket vilket då gör att slitvargen missar 20 procent av sin kapacitet.  Tror ni det här laget, både individuellt och som grupp kommer utvecklas så mycket? Nä, det var just det. Och vad händer i gruppen om det kommer någon som tar i ännu mer, hm intressant!  När individer i en grupp når framgång kommer det alltid gynna hela laget, om det är den kulturen som råder vill sägas. Hurrar du andras framsteg eller börjar du pratat skit? Vill du slita ned dom från toppen till din nivå i stället för att klättra upp till deras? Om du hela tiden bygger din egen framgång på andras misslyckande har du lämnat över staffetpinnen i fel hand. Du kommer aldrig nå din fulla potential eftersom ditt fokus ligger på dom där präktiga jävlarna istället för på dig själv. Din utveckling borde alltid handla om att du ska bli den bästa du kan bli. Oberoende av andra. Du är värd det!

Att låta slitvargar och optimister sporra dig kommer alltid gynna dig. Att berömma kommer alltid ta dig längre än att vara dryg och missunnsam. Andras framgång tar inte bort dina möjligheter. Tvärtom. Det finns plats för alla på toppen, det är min övertygelse. Den dagen
människan till fullo förstår det kommer vi nå längre än vad mänskligheten trodde var möjligt.
Framgångsrika optimister kommer alltid gynna dig mer än gnälliga negativister. Lyssna på din omgivning. Lyssna på dig själv. Hur låter det? Har du någon gammal kompis som aldrig hurrat ett enda framsteg du gjort eller som ständigt ser allt i moll, fråga dig själv om du verkligen vill hänga med den personen? Kanske är du en sådan kompis själv? I bland behöver vi byta flock. Livet blir nödvändigtvis inte lättare men lite mer färgstarkt. Vill du börja träna, hitta andra som också vill. Lämna flocken som vill ha dig kvar i soffan med en chipspåse. Sätt dig i miljöer med andra som redan gör det du vill. Ditt ansvar. Våga! Tror du kärlek kan rädda världen, häng då inte med de som hatar. De egenskaper du vill ha mer av, leta efter människor som redan har dom. Bra saker smittar – även dåliga. Det går att bryta cirklar. Dåtid är passerad men din framtid väljer du själv. Hela tiden. Så hur vill du ha det? Att byta flock kan vara läskigt. Jag vet. Vid 46 års ålder kastar jag mig in på en helt ny bana. Jag bara gör det, fast det utmanar mig på alla möjliga plan. Om ni bara visste. Men vet ni, jag tänker att jag inte vill leva resten av livet på repeat år efter år när hjärtat ändrat riktning. Safe, javisst men förbannat tråkigt. Jag tänker leva länge länge och då är faktiskt 46 ingen ålder. Har ni tänkt på vad mycket kul det finns där ute i världen, wow! Har ditt liv fastnat på repeat, behöver du nya utmaningar för att växa? Våga vännen, kom vi gör det tillsammans. Vi gör något nytt, fast det skrämmer oss!

Ha en medveten helg fina ni. Leta efter friska referenspunkter och människor som ser din potential. Umgås med dom som påverkar dig till det bättre. Bygg upp din egen Hall of Fame och låt dig inspireras!

Dedicate yourself and you gon’ find yourself

Kram

P.s

Jag är tävlingsmänniska. Jag erkänner. Om det så är badminton mot sambon så gör jag allt i min makt. Men alla som idrottat vet. Skönast vinst är när man varit grym. Till och med en förlust är lättare att ta när man vet att man gjorde allt.  När vinsten handlar om att jag gjort något bra, inte att den andra var dålig, då är det riktigt gott. Sweet! Två olika fokus eller hur! Med andra ord ska man alltid träna på sitt eget bästa. Det går nämligen att styra – vad andra gör är deras ansvar..  


Yeah, You could be the greatest
You can be the best
You can be the King Kong banging on your chest
You could beat the world
You could beat the war
You could talk to God, go banging on his door
You can throw your hands up
You can beat the clock
You can move a mountain
You can break rocks
You can be a master
Don’t wait for luck
Dedicate yourself and you gon’ find yourself
Standing in the hall of fame (yeah)
And the world’s gonna know your name (yeah)
’Cause you burn with the brightest flame (yeah)
And the world’s gonna know your name (yeah)
And you’ll be on the walls of the hall of fame
You can go the distance
You can run the mile
You can walk straight through hell with a smile
You could be the hero
You could get the gold
Breaking all the records they thought, never could be broke
Do it for your people
Do it for your pride
How you ever gonna know if you never even try?
Do it for your country
Do it for your name
’Cause there’s gonna be a day
When your, standing in the hall of fame (yeah)
And the world’s gonna know your name (yeah)
’Cause you burn with the brightest flame (yeah)
And the world’s gonna know your name (yeah)
And you’ll be on the walls of the hall of fame
Be a champion, be a champion, be a champion, be a champion
On the walls of the hall of fame
Be students, be teachers
Be politicians, be preachers
Be believers, be leaders
Be astronauts, be champions
Be truth seekers
Be students, be teachers
Be politicians, be preachers
Be believers, be leaders
Be astronauts, be champions
Standing in the hall of fame (yeah, yeah, yeah)
And the world’s gonna know your name (yeah, yeah, yeah)
’Cause you burn with the brightest flame (yeah, yeah, yeah)
And the world’s gonna know your name (yeah, yeah, yeah)
And you’ll be on the walls of the hall of fame
You could be the greatest
(You can be a champion)
You can be the best
(You can be a champion)
You can be the King Kong banging on your chest
(You can be a champion)
You could beat the world
(You can be a champion)
You could beat the war
(You can be a champion)
You could talk to God, go banging on his door
(You can be a champion)

Back To Top