Skip to content

Idrott och mental träning

Tanken påverkar resultatet

De som presterar bäst kontrollerar sina tankar lika mycket som sin mjölksyra.

Jag har ett förflutet som fotbollsspelare och vet att tanken påverkar resultatet. Både individer och lag kan gå vilse i ett kollektivt negativt tänkande. Inom idrottsrörelsen har mental träning länge varit accepterat. Att visualisera mål genom avslappning och ändra fokus har hjälpt många nå toppen.

En person som har svårt att se sig själv på toppen kommer ha svårare att ta sig dit. En person som fastnar i känslan av misstag kommer ha svårare att utvecklas. En person som ständigt har en negativ dialog med sig själv och andra kommer fokusera mer på hinder än möjligheter.

Känner du att tankar och sinnesbilder bromsar prestationen är det dags att börja träna mentalt. De som presterar bäst kontrollerar nämligen sina tankar lika mycket som sin mjölksyra. Spelare som ständigt presterar på träningar för att sedan låsa sig i skarpt läge har ofta en mental begränsning.

En spelare som resten av matchen funderar på sitt misslyckade skott kommer inte prestera på topp. En rädd spelare kommer inte prova nya saker och aldrig tänja sina gränser.

Bygg ett lag som tror på möjligheter

Bygg ett lag som tror på möjligheter

Vad händer mentalt i ett lag som plötsligt bara förlorar? Att bryta ett negativt fokus börjar i huvudet inte i fler intervaller. Att bygga lag som tror på möjligheter är en mental fråga. Desto fler i laget som kan visualisera vinsten desto större chans att vinna. Tränare och spelare behöver ha samma mål och energi för att genomföra jobbet då ökar oddsen för framgång. En mental utveckling är ingen quick fix utan kräver vilja och engagemang för att resultat ska uppnås.

Jag har läst på Skandinaviska Ledarhögskolan där mental träning går som en röd tråd i allt. Skolan grundades av professor Lars Eric Uneståhl som är den mentala träningens fader.

Vill du veta mer?

Hör av er så bokar vi ett möte. Jag jobbar med individer, håller föreläsningar, analyserar nuläget för att ge er en riktning eller hjälper er att sätta det gemensamma målet för att därefter komma överens om vägen dit.  

Back To Top