Skip to content

Pengar, prylar och fotboja


Pengar är ett känsligt kapitel i Sverige. Fråga man vad någon tjänar är det nästan som en förolämpning lättare att spekulera och prata i smyg än att ställa en rak fråga. Och ofta vill folk inte berätta. Personligen tycker jag vi ger pengar för stort utrymme, ofta sitter dom som en ångestfylld fotboja och definierar alla våra drömmar.
IMG_7627
Pengar är viktigt men jag anser inte att det är det primära, kanske inte ens det sekundära om jag tänker efter, men vi har satt det som No 1 på listan. Jo jo tänker ni, då kan väl du jobba gratis då, men det är inte det jag menar. Jag vill också tjäna bra, men det är inte det primära. Inga pengar i världen får mig att stanna på ett ställe där jag börjar må skit eller aldrig utvecklas och har tråkigt.  Men gör jag ett bra jobb vill jag absolut ha betalt för det. Det jag pratar om är när vi offrar hälsa, inre frid och meningsfullhet för dessa papperslappar. Allt för att kunna konsumera mer. Inget fel om det känns bra för dig men om du samtidigt lever med en inre/yttre stress, upplever meningslöshet, drömmer om annat arbete, som tyvärr skulle ge dig lägre lön…eller drömmer om mer fritid, då har din ekonomi blivit en fotboja, en fotboja du själv fäst vid ditt ben. Det positiva är att det är du som har nyckeln, det är du som kan låsa upp fotbojan och kasta den åt fanders. Du kan det! När du offrar välmående för pengar ger du dom ett större utrymme än de förtjänar. När du ska prioritera mellan hälsa och pengar borde alltid hälsa komma först. Lägg pengar på det som får dig att må bra på sikt – du är värd det! Vill du sänka farten i ekorrhjulet konsumera mindre, då sjunker hastigheten, det blir lättare att låsa upp bojan. Jag tror alla dagar i veckan att upplevelser, utveckling, utbildning och hälsa alltid är värt att satsa på. Var lägger du dina pengar och på vad? Röker, dricker du upp dom? Konsumerar läsk, godis och näringsfattig skitmat? Köper kläder eller teknikprylar till absurdum? Fråga dig själv om dessa saker är värda att springa i hjulet för, är svaret nej är det kanske dags för en förändring..
Är du genuint tillfreds så är det inget problem, jag vänder mig till dig som går med en tomhet och längtan. Jag vänder mig till dig som glömt bort att det är du själv som har nyckeln till fotbojan. Det är till dig jag vänder mig. Mitt förslag är att i små steg börja prioritera dina pengar annorlunda. Lägg dom på hälsa och utveckling. Börja träna något. Ta tjänstledigt och prova något nytt? Plugga något som intresserar dig? Gå ned i tid kanske och hinna motionera och pyssla med en hobby mera? För att få till en förändring behöver du börja göra annorlunda. Så vad drömmer du om? 
TrustJamen allt det här kan jag inte göra säger du nu, jag sitter ju med bostadslån och familj... jo så kan det vara, fast jag är helt säker på att du löser det om du vill och har tillit. Det blir möjligen inte lätt, du får ändra vanor, familjen får ändra vanor, sälja saker, flytta kanske, men det går!  Att seriöst försöka göra en livsstilsförändring för att finna inre frid borde prioriteras före lösningen att äta läkemedel. Läkemedelsföretagen håller så klart inte med. Låt inte den ekonomiska fotbojan bli ett hinder. Ha tillit och satsa på rätt saker – du kommer bli förvånad vilken hävstångseffekt det blir om du börjar prioritera inre och yttre hälsa i små steg. Investera dina pengar i ditt välmående – jag är säker på att du kommer bli belönad om du törs. I slutändan kanske du till och med får bättre ekonomi, har du tänkt på det. Våga prioritera hjärtat!
Ja ja tänker många av er nu, lätt för henne att säga, men vi som ständigt kämpar med att få allt att gå runt då, vi har faktiskt inget val! Jo, alla har val hela tiden, frågan är om vi har lust att leva med konsekvenserna av våra val, men det är något helt annat. Jag frågade en vän varför hon inte gick ned i arbetstid för att hinna med lite annat i livet och hon svarade att jamen barnen har ju vant sig vid den här standarden nu – jo så kan det vara, men du har alltid ett val! Personligen tycker jag att barn är jättekloka. De vill nog hellre ha föräldrar som mår bra än prylar om man förklarar. Och ja, jag är inte född i går, jag vet att fattigdom finns i Sverige men jag vet också att många människor med dålig ekonomi ”unnar sig” all möjlig skit som inte på något sätt kommer förändra deras livssituation eller hälsa men dt får bli ett annat inlägg…
Nu ville jag bara göra DIG uppmärksam på att den ekonomiska fotbojan går att avlägsna. Låt den inte hindra dig från att följa hjärtat. Våga tänka annorlunda, gör en plan, var beslutsam och följ den. Hur vill du leva? Hur vill du må? Och vad behöver du göra för att komma dit? Vad blir ditt första steg för att gå mot det du vill? Kom igen du kan! Våga och vinn. Din framtid startar idag, precis just nu faktiskt…tjohoo!Dalai_lama_quote_cover_60

Jag tror på dig

//Pia

Back To Top