Skip to content

När manuset skrivs om…


Att vara mittemellan är en märklig känsla. Det är som att vara statist i sitt eget liv. Manuset är försvunnet och dina inövade repliker har blivit inaktuella. Huvudrollen du övat på i hela ditt liv skrivs hastigt om och byter karaktär. Allt du repeterat under lång tid passar hipp som haver inte in i den nya filmen. Förvirrande. Utmanande. Och märkligt.
Det är som att sitta åskådare  i biosalongen när alla andra är där uppe på vita duken. Det är lätt att tro att det är skönt att sitta där med lite popcorn och slippa följa ett stelt manus. Men ett manus är förutsättningen för att kunna färdigställa filmen. Utan ett manus börjar aldrig inspelningen. Manuset behöver inte ens vara bra. Men det behövs för annars börjar aldrig filminspelningen. Då blir det ingen film. Jag rewritar mitt nu. Det är inte klart än. Inte riktigt men snart. Längtar. Längtar efter att slippa sitta själv i biofåtöljen med en ensam popcornpåse. Längtar efter att få leverera mina nya repliker. Längtar efter att möta nya skådespelare. Längtar efter att inte vara mittemellan. Men fram tills dess tränar jag min tacksamhet över en paus jag egentligen inte bad om. Fram tills dess tränar jag mitt tålamod. Fram tills dess tränar jag på att njuta utan skuld mitt i ett mellanrum. Fram tills dess tränar jag min tillit till det som är större än mig. Tillit. Hur ser ditt manus ut? Är du nöjd? Har du huvudrollen eller har du låtit någon annan ta den? Viktig fråga att ställa till sig själv med jämna mellanrum. Bara för att man gillade Die Hard när man var 22 kanske man faktiskt inte gör det när man är 42.
Att skriva om ett manus är klurigt. Det kräver både handling och mod men jag är övertygad om att det är värt varje uns av vilsenhet. Har du fastnat i Rambo fast du drömmer efter Collateral Beauty är det dags att rewrita manuset. Ditt jobb att göra. Annars får du fortsätta dela din vardag med Sylvester Stallon vare sig du vill eller inte. Att casta rätt personer till sin egen film är dessutom väldigt viktigt. För en huvudroll kommer alltid lysa som klarast när alla runtomkring också tror på manuset…

Är du i rätt omgivning med rätt personer? Grattis härligt för dig!

Om inte… dare to rewrite!

Mod och tillit till dig

och mig

Back To Top