Skip to content

Hållbara julklappar till barnen

Barn behöver inte fler diagnoser, mer läkemedel eller fler Fidget Spinners i julklapp. Barn behöver en värld i kärlek. Sinnesro. Glädje. Mening. Att få duga. Jag vet att det känns obehagligt att tänka på det här för det är vi vuxna som bär skulden när skaran av barn som mår dåligt i någon form växer. Vuxna har format världen, inte barnen.

Ska en förändring ske behöver vi vuxna börja göra annorlunda. Vi behöver förnya vårt sett att se. Vi behöver vika av från upptrampade stigar. Vi behöver vara modiga. Vi behöver utmana våra sanningar.  Annars händer ingenting. Utmanande? Absolut. Det vet alla som jobbar med omorganisationer eller beteendeförändringar.  Kanske är det rädslan för förändring hos oss själva som gör att vi desperat hugger tag i varenda förklaringsmodell som vi kan lägga i någon annans knä. Men om alla bara skickar bollen vidare löser vi ingenting. När barn som idag, i olika form protesterar borde vi inte då våga fråga oss om det inte ligger något i det. Tänk om alla deras protester i själva verket är rena rama friskhetstecknet! Tänk om det är hos oss problemet ligger? Tänk om det faktiskt är vi som behöver släppa hörnflaggan och komma in i matchen…
Min innerliga önskan är att vi lär barnen simma istället för att bara dela ut flytvästar. Simmande barn är nämligen dom som kommer förändra världen. Barn som vi däremot stigmatiserar kommer inte våga ta av flytvästen. Istället kommer de fortsätta upprepa misstagen som vi vuxna i världen redan gjort. Det vore så synd. När hela havet är fullt med barn som desperat trampar vatten förstår jag att vi hivar i flytvästar. Men ska den insatsen inte vara förgäves krävs det mer. Barn behöver få verktyg att utveckla sina inre förmågor istället för att vi ständigt placera all deras självtillit i olika yttre faktorer. Det viktigaste arbetet är givetvis preventivt. Lyckas vi med det kommer barnen nämligen för alltid respektera havet men aldrig någonsin låta det stå emellan dom själv och livet. För dom vet att dom kan simma. Att vi sedan behöver ett friskare hav är en annan diskussion.   

Samhällets julklappar till barnen borde vara lyhördhet, kärlek och verktyg för sinnesro. Varenda unge är ett mirakel.

Jag tror dock att det är många som inte alls upplever det. När vi lyckas få dom att känna det

kommer dom rädda världen åt oss. Då kommer de ordna upp

det där som vi ställt till.

Vi.

Varma kramar från Aruba

 

Back To Top