Skip to content

Låt inte Slumpen köra

Jag tror inte på slumpen. Jag tror på aktiva val. Jag tror på upplevelser och människor snarare än prylar och putsade fasader. Jag tror på sårbarhet och värme snarare än hårda ytor med ett krackelerat inre. Jag tror på modet att utforska sig själv även om vi inte alltid gillar det vi ser. Låt Slumpen vara vara polarn du hänger med ibland men lämna för jössenam aldrig ifrån dig bilnycklarna. Slumpen kan vara både kul och spännande men om du inte själv styr kan du plötsligt vakna upp på fel plats, i fel kläder med fel människor och en enorm baksmälla.

Livet är ett ständigt resultat av valen vi gör. Både stora och små. Hela tiden. Bästis med slumpen blir vi när vi inte orkar eller vågar välja. Ibland behöver vi tota runt beslut i både huvud och hjärta. Vill jag. Vill jag inte. Vågar jag. Vågar jag inte. Det är normalt. Det kallas livet. Det är att leva. Problemet blir när vi fastnar i våra ”icke beslut”. Vi vet att det vi gör inte är riktigt rätt men att därifrån gå till en aktiv handling eller ett beslut kan upplevas skrämmande. Alltså gör vi istället ingenting.Vi lever efter devisen – Man vet vad man har men inte vad man får – och låter därav våra beslut styras av rädsla eller lathet. Orkar jag springa. Vågar jag springa.  Allt handlar om vilka bollar vi väljer att springa på för nya bollar kommer hela tiden. Men om vi ständigt går på den enklaste når vi kanske aldrig straffområdet. Och om vi ständigt låter lagkompisen ta de mest utmanande bollarna av rädsla för att misslyckas utvecklas vi inte heller speciellt mycket. Om vi aldrig försöker nå den längsta passningen kommer vi aldrig veta om vi skulle hunnit eller hur? Det värsta som kan hända är att den rinner över sidlinjen – inte värre än så. Och faktum är, fortsätter vi försöka kommer vi förr eller senare nå den. Vi gör ständigt val som påverkar nästa situation som påverkar nästa situation. Det som är så fantastiskt är att vid varje steg får vi en chans att välja annorlunda. Vid varje ny boll kan du göra ett nytt val. Det är bättre att våga välja och sedan välja om, än att aldrig någonsin våga lämna mittcirkel. För på mitten kommer du aldrig göra mål!

Hur gör du, har du fastnat i mittcirkeln?Lyssna på dina tankar om varför du stannar där trots att det finns bollar som kanske skulle kunna leda till ett meningsfullt mål. Lyssna. Vilka beslut vi tar är egentligen oviktigt så länge besluten tas medvetet. Från hjärtat. Och har du ingen aning om vart på planen du befinner dig behöver du stanna upp och göra en realitycheck. Bara för att du spelade högerback när du var arton kanske det faktiskt inte är den positionen du vill ha när du är fyrtiotvå. Känn efter vackra du, vart står du idag. Allt börjar med medvetenhet om sin insida. Allt.

Så nej, det är inte polarn Slumpens förtjänst att jag spenderar kvällarna på stranden och ser solen bytas ut mot månen dessa dagar. Det är inte slumpen som gör att jag möter morgonen barfota. Det är inte slumpen som gör att solen värmer min nakna hud. Det är inte slumpen som gör att jag får sju kallsupar om dagen. Det är inte slumpen som gör att hjärtat svämmar över av tacksamhet när jag hör mina lediga barn skratta tillsammans. Det är inte slumpen som gör att jag dricker en kall på stranden med min bästa vän och kärlek. Det är inte slumpen som gör att jag avslutar året på Aruba. Allt kommer från aktiva val. Downshifting. Jobbet att välja är mitt att göra. Kanske springer jag fortfarande på för många bollar. Kanske väljer jag fel. Men det är också så jag utvecklar den härliga konsten att leva. Mitt liv. Att spela mitt spel. Det kan aldrig någonsin bli meningslöst. Tillslut når jag rätt boll!

Kom igen fina du. Nu kör vi. Magi har aldrig någonsin skapats från mittcirkeln. Vi provar oss fram. Vi vågar. Du och Jag! Vad är det värsta som kan hända….

Varma Julhälsningar från Aruba. Nu stänger

kontoret ned några dagar!

Turn off..

Vår familj valde att downshifta vilket jag bloggat om förut. Läs gärna länken nedan. No2 i ämnet kommer inom kort – Hur gick allt egentligen?

https://exploringlifepiaberg.wordpress.com/?s=down

Back To Top