Skip to content

A grateful mind is a powerful mind

Tacksamhet förändrar liv. Din förmågan att se allt du har fungerar som ficklampan i garderoben. Mörkret jagas på flykt. Spöket blir mindre läskigt. Ljuset lyser upp vägen och du vet att du kan kliva ur garderoben när du är redo. Tacksamhet är detsamma som medvetenhet. Den blir en ständig påminnare som gör det svårare att älta och rulla runt i självömkan. Tacksamhet har även svårt att tolerera offerkoftor. Kampen dessa emellan blir som en dans där båda vill föra. Ingen ger sig.

Men den dagen när du är redo att låta tacksamheten leda dig i dansen. I livet. Då händer saker. Då åker offerkoftan av. Då skänker du mening till livet. Att välja din danspartner med omsorg är ett jobb att göra. Ditt jobb. Ditt val. När du ständigt fokuserar på allt som du inte har är det som att försöka ta sig upp i en rulltrappa som går nedåt. Ett steg upp. Två ned. Du går och går men kommer aldrig till toppen. Till sist ökar du farten. Fortare och fortare jagar du allt du inte har. Du tror att lyckan ligger där och väntar på dig. Tills du lyfter blicken och konstaterar ytterligare än trappa. Jakten fortsätter. Om jag bara kommer upp blir allt toppen säger du och springer ännu fortare. Att se åt sidan blir en omöjlighet för då tappar du balansen. Med blicken riktad mot nästa våning glömmer du det viktigaste av allt. Människorna omkring dig. Dina relationer som du redan har. Dina relationer som är viktigast av allt att vårda. Vårt tunnelseende gör att vi missar alternativen som skulle kunna hjälpa oss. Vi ser inte ens rulltrappan bredvid som kan ta oss till nästa våning av livet. Utan kamp. Och i kärlek. Vårt perspektiv krymper. Våra tankar fastnar. Vi jämför oss med andra.Tävlar. Och vi vill ha allt. Perfektion – sedan blir jag lycklig. Om jag bara får det här och det här. Yta. Något att visa upp. Titta vad framgångsrik jag är. Du fokuserar så hårt på det du låter andra se att risken är att du glömmer bort vem du är. Att glömma bort sin insida är ett högt pris.

Du vet att du egentligen borde arbeta på dina relationer men istället  för att göra jobbet knäcker du en öl i smyg. Du vet att du behandlar dina nära illa men istället för att göra jobbet renoverar du badrummet. Du vet att du borde ha modet att möta dina demoner men istället för att göra jobbet hittar du på de mest fantasifulla ursäkterna för att kunna fortsätta som alltid. Du vet att du jagar spöken men istället för att tända ficklampan knyter  du koftan allt hårdare runt bålen. Runt hjärtat. Och glömmer bort att det ens finns ficklampor. Du gör allt för att inte visa dig sårbar. För du är livrädd för att bli lämnad ensam.

Men det finns hopp. Tacksamhet hjälper dig förändra beteenden som dessa. Tacksamhet gör ditt liv lättare. Tacksamhet håller din skärpa. Din medvetenhet. Tacksamhet gör det lättare att glädjas utan ett ständigt katastroftänk. Och bäst av allt, tacksamhet går att träna upp. Jag har själv märkt det. Desto mer tacksamhet jag tar in i livet desto oftare kommer känslan i bröstet. För det är där den känns för mig. Mitt känslocenter. Ganska ofta svämmar det över. Hjärtat. Av kärlek. Av tacksamhet. Även i mörkret knackar tacksamheten på och ger mig ingen ro. Det har hjälp mig mycket i livet. Det har inte alltid varit så. Det är något jag lärt mig på vägen. Det är olika strategier livet igenom som har utvecklat det som idag fyller min kropp med energi. Det är ingen slump. Inget jag fått gratis. Jag har jobbat på det. Och ledorden är reflektion, insikt, ansvar, förlåtelse, tacksamhet, sårbarhet och mod. Massor av mod. För om vi ska våga vara sårbara behöver vi vara modiga. Jag ska skriva mer om det här. För det intresserar mig mycket. Och är en av nycklarna till att förändra världen.

Fundera en stund över dessa egenskaper. Vilken plats har dessa haft i ditt liv hittills? Kanske är det dags att öka dosen och välja rätt rulltrappa nu? Utveckla dessa egenskaper och jag vet att det kommer förändra ditt liv. Jag ska fortsätta utveckla mina tankar runt detta men nu lämnat jag dig för självreflektion ett tag.

 

Be aware of what you’ve got
A grateful mind is a

powerful mind

Lots of love

Pia  

Am I wrong
For thinking out the box from where I stay?
Am I wrong
For saying that I choose another way?
I ain’t trying to do what everybody else doing
Just ’cause everybody doing what they all do
If one thing I know,
I’ll fall but I’ll grow
I’m walking down this road of mine, this road that I call home

So am I wrong?
For thinking that we could be something for real?
Now am I wrong?
For trying to reach the things that I can’t see?
But that’s just how I feel,
That’s just how I feel
That’s just how I feel
Trying to reach the things that I can’t see

Am I tripping
For having a vision?
My prediction:
I’ma be on the top of the world
Walk your walk and don’t look back,
Always do what you decide
Don’t let them control your life, that’s just how I feel
Fight for yours and don’t let go,
Don’t let them compare you, no
Don’t worry, you’re not alone, that’s just how we feel

Am I wrong? (Am I wrong?)
For thinking that we could be something for real?
(Oh yeah yeah yeah)
Now am I wrong?
For trying to reach the things that I can’t see?
(Oh yeah yeah yeah)
But that’s just how I feel,
That’s just how I feel
That’s just how I feel
Trying to reach the things that I can’t see

If you tell me I’m wrong, wrong
I don’t wanna be right, right
If you tell me I’m wrong, wrong
I don’t wanna be right
If you tell me I’m wrong, wrong
I don’t wanna be right, right
If you tell me I’m wrong, wrong
I don’t wanna be right

Am I wrong?
For thinking that we could be something for real?
Now am I wrong?
For trying to reach the things that I can’t see?
But that’s just how I feel,
That’s just how I feel
That’s just how I feel
Trying to reach the things that I can’t see

Back To Top