Skip to content

Att dö i ljuset eller leva i mörkret…

Alla har vi egen sanning. En egen gräns. I dessa tider mer än någonsin förenar eller sliter dessa saker människan i från varandra. Polarisering. Stäng ned. Öppna upp. Jag har rätt. Du har fel. Länder gör olika. Människan famlar. Vi vill luta oss mot statistik och vetenskap.

Media proklamerar hur viktigt det är med ärlig öppenhet. Som att vi inte förstår att de vill sälja tidningar. Som alla andra vill dom givetvis behålla sina jobb. Om det blir på bekostnad av att människors oro ökar lavinartat skiter dom fullständigt i när löpets rubriker skapas. Människan snubblar i en ovan situation. Vi hatar att inte veta. Så även jag. Vår trygghet finns att hitta på utsidan. Tror vi. Men tillit vackra vän skapar du själv. I hjärtat. Tillit handlar inte om kontroll. Det handlar om förmågan att möta det som ges dig. Både gott och ont. Vi kan inte styra allt. Liv och död är större än dig och mig. Men vi försöker. Alla vill göra rätt. Ingen vill göra fel. I en tid utan facit. Livet har plötsligt blivit mer värdefullt än någonsin. Det blir så när döden hälsar på. Samhället fryser och glömmer bort att utan död finns det heller inget liv. Det finns en gräns för oss alla. När att leva blir viktigare än att överleva. Samhället borde fundera på den gränsens. Konsekvensanalys. Om våra restriktioner skapar mer mörker och död än viruset i sig kan ingen veta. Men jag tror att vi behöver hitta en balans mellan pest och kolera. För livet ska ändå levas. Även i framtiden. Att dö i kärlek kan för vissa vara större än att överleva i ensamt mörker. Vad är rätt. Vad är fel. Och vem bestämmer det. Vad är medmänskligt. Vad är ohumant. Vi har alla vår egen gräns. Du har din. Jag har min.

Och när vi ändå tvättar våra händer och längtar efter den snabba lösningen som kallas läkemedel finns det lite annat vi kan göra. Låt oss förbereda oss så gott det går om döden knallar in. Hur äter du. Hur dricker du. Röker du. Motionerar aldrig. Struntar i själavård. Genom att förändra dessa saker ger du dig själv en bättre chans. Det är ingen garanti. Men ger bättre förutsättningar. Och utan negativa biverkningar. 

Vad är mitt öde. Vad är ditt. Vem bestämmer egentligen vem som ska få leka Gud…

Kärlek till världen

Back To Top