Skip to content

Att alltid bära modet med sig…

Du behöver vara vaksam på vem och på vad du släpar runt på i livet. Själv har jag en ständig följeslagare som varit en fin vän. Inte så att hon alltid underlättat för mig i stunden men så här med lite perspektiv på livet har hon betytt mycket… 

Det var i Dublin i mitten på 90 talet som jag träffade henne första gången. Jag hälsade på en kompis och en eftermiddag slank vi in i en tatueringsstudio. Mest för att kolla runt. Så blev det inte. När jag senare klev ut från studion hade jag en ny trogen vän på armen och hon har följt mig sedan dess. Tecknet betyder mod. Har jag ångrat den? Faktiskt aldrig!  Varken utseende eller placering. Någon påtalade placeringen med ”hur snyggt kommer det vara när du blir äldre och får tjocka armar” Jag svarade att jag inte kommer få tjocka armar så var det inget mer med det…

Tecknets  innebörd har däremot blivit en viktig affirmation för mig. För är det något vi människor behöver så är det just mod. Mod att leva som oss själva i en värld full av osynliga regler och normer. Mod är det som gör att du vågar kliva utanför boxen och anta utmaningar fast du får fjärilar i magen, ångest och blir ifrågasatt av andra. Mod är det som gör att du går framåt och vågar säga stop och nej.

Avsaknaden av mod märks som tydligast när du struntar i att göra allt det där du egentligen så gärna vill. Bara för att du inte törs. Av tusen olika skäl och ursäkter. Och det är också då det blir sorgligt. Eller när hjärtat skriker nej utan att du säger något.

 
Jag har hoppat bungyjump, fallskärm,gjort djupa dyk i mörka vatten och det har krävts ett vist mått mod för att genomföra dessa saker. Känslan inför dessa utmaningar har varit nerver utanpå blandat med en bubblande känsla i bröstet. När jag varit nära att strunta i det har tankarna smugit sig upp till just min kompis på höger axel. Där sitter hon, som en riktig reminder och viskar i mitt öra!  Du är modig Pia,  du har printat in det i huden forever, upp till bevis nu! Sedan har jag skrattat rädslan i ansiktet och bara gjort det! Belöningen är stolthet, en känslan av att leva. Men den största belöningen är ändå att du tränar ditt mod varje gång du kliver  utanför komfortzonen. Och när modet växer vågar du anta nya utmaningar och din självtillit växer.

Mod kan även vara att berätta hur du känner, tala inför en grupp, stå upp för dig själv och dina värderingar, ifrågasätta normer/yrkeskulturer, allt sådant kräver mod. När du riskerar att hamna utanför gruppen. För mig är dessa situationer mer utmanande än att hoppa ut 134 meter med en gummisnodd runt fötterna. Fysiskt mod hanterar jag bättre än när jag ska möta mig själv och mina känslor. Men desto mer jag tränar på detta desto modigare blir jag. På insidan.

Att säga stop när något är fel är också modigt. Varje visselblåsare har massor av mod när de avslöjar obekväma sanningar! Den typen av mod, är enligt mig, den allra viktigaste. Det modet kan göra mer för världen än när någon bestiger Mount Everest. Jag tränar på detta hela tiden. För att jag mår bättre av att prata om elefanten i vardagsrummet än att låtsas som ingenting. Men även för att jag anser att det är så vi löser mänsklighetens utmaningar. Att först se saker för vad de är. För att kunna fokusar på rätt lösningar. 

Även vid mentala utmaningar har mina tankar vandrat till högeraxeln. Till min irländska kompis och påmint om vad jag finner viktigt i livet. Att jag inte vill leva rädd eller begränsad och det har hjälpt. Det jag manifesterade i Dublin för väldigt länge sen påverkar mig fortfarande. Det är hur cool som helst! För lite rädd är jag, varje dag sedan jag började jobba med min insida och startade företag inom ett nytt område – men då är det tur att jag inte reser solo!

Så nu frågar jag igen, vem styr ditt liv? Är det rädslan skulle du tjäna väldigt mycket på att plocka fram modet från skuffen. Kom igen, vad drömmer du om, på riktigt, låt modet styra!

P.s Och för övrigt, ska du manifestera något på din kropp för evigt, se till att det är något som påminner dig om något bra, eller i alla fall inte om något dåligt, för när den sitter där så kommer den påverka ditt undermedvetna mer än du tror, det är min övertygelse…

 

Kärlek till dig

Back To Top