Skip to content

Dags att gnugga sömnen ur ögonen

Men bara för att vi inte är döda behöver det ju egentligen inte betyda att vi lever. För vad definierar egentligen livet. Vi har kommit långt när det gäller livsuppehållande insatser och läkemedel för att slippa möta Sankte Per. Och det är fint. Men ett liv behöver innehålla mer. Ett liv är inte bara ett byggt på vetenskap. Ett hjärta som pumpar, lungor som andas och en hjärna som skickar signaler. Det är en endast en väldigt enkel definition av det komplexa i att verkligen leva. Livet är större än så men när vi låter döden ta för stor plats redan när vi lever är risken att vi stänger in oss. Döden sitter i förarsätet och livet i baksätet.

Lever du. Hur många beslut tar du med hjärtat och hur många beslut tar du av rädsla. Bara så att du är medveten. För åren läggs så himla fort på hög. Vi fastnar och så poff har tio år gått. Vi har inte rört oss en meter. Drömmarna bleknar. Det tillfälliga jobbet som kändes ”så där” har blivit lika permanent som valken över livremmen. Och i takt med att hårfästet kryper längre upp har bekvämligheten blivit vår bästa vän. Vi ids inte. Ögonens skärpa mattas av. Och när det inte längre fungerar med brillor från macken får vi ytterligare en indikation på att döden kryper närmare. Vi acceptera stelheten i kroppen lika mycket som amorteringarna på lånen. Vi glömmer bort att det finns alternativ. Vi resignerar. Vi fortsätter andas men gnuggar aldrig sömnen ur ögonen. Gruset i ögonen får sitta kvar så länge att en helt ny sanning tornar upp sig för oss. En sanning som inte innehåller annat än mellan grå. En sanning utan färg och ljus.

Din enskilt största resurs för att kunna uppskatta livet sitter på insidan. Och det är en väldigt kraftfull insikt. Ditt mindset påverkar allt du tar i. Hur du ser på andra kommer hela tiden tillbaka till dig själv. Skiten du snackar om andra hamnar inte i deras knä, du lägger det i din egen ryggsäck. Hur du ser på världen kommer spegla dina handlingar som i sin tur får olika konsekvenser. Du får ständigt feedback från universum. Ta den till dig, för hon försöker säga dig något!

Så ta ett djupt andetag vännen. Sänk axlarna. Och lyft blicken. Livet är nu. Du är här för att leva. Inte för att kämpa dig igenom. Bestäm dig för vad som är viktigt på riktigt. För dig. Och så tar du första steget. För vet du, det krävs mer än syre om du ska leva. Det krävs en mening.

Planera ditt liv efter dina egna grundvärderingar. Inte någon annans. Har du ett skav på insidan är det bara du som kan rätta till det. Och det är det magiska. Du kan det.

Väx. Ta plats. Stå på dig. Våga. Lev.

Kram

Back To Top