Skip to content

En förlust kan ibland bli en vinst

Det är av förlusterna jag lärt mig som mest. I livet och på fotbollsplanen. För det är i dessa känslostormar jag har fått möta mig själv- på riktigt. Ni vet, när det gör så där ont. Men det är också i utmaningarna som vi ges chans att växa. Chans att reflekterat över våra känslor. Möta vårt mörker. Våra tillkortakommanden. Vår skam och skuld. Vi bär alla på känslor som rymmer våra erfarenheter. Så även jag. Och det är inte förrän vi möter dessa och ser dom för vad dom är som vi också kan sluta bära på det som inte är vårt.

Jag ska vara ärlig. Inre arbete känns. Det är inte bekvämt att lägga saker i sitt eget knä. Men det är endast där du kan bestämma dig för vem du vill vara. Att fortsätta exakt som du gjort hittills ger inga nya resultat eller insikter. Enkel matematik om man vill bryta cirklar. Det som vida överstiger allt för att göra en förlust till en lärdom är reflektion. Reflektion har inget med ältande eller offermentalitet att göra. Det handlar varken om domaren eller dina urusla medspelare. Det handlar om dig. Reflektion är att sakligt se på det som hänt och sin del i att det blev så. Det är försent att rädda en spelad match men du väljer själv vad du tar med dig därifrån. Samt hur du ska agera nästa gång. När du skapar lärdomar av jobbiga erfarenheter blir det dessutom lättare att bli av med offerkoftan. Om du vill förstås. För det kan också vara väldigt enkelt att vara ett offer. Där är allt hela tiden alla andras fel. Och att förlåta någon ligger långt bort. Vissa människor vill helt enkelt inte förändras – bara fortsätta gnälla.

Att fortsätta fast det gör ont att förlora är också viktigt. För när vi vågar det kommer det nya bollar. Hela tiden. Så låt inte rädsla för att förlora få dig att sluta leva. Eller stanna kvar fast du är klar. Livet går upp. Livet går ned. Det viktigaste vi kan göra är att lära oss hantera dalgångarna. Det är där vi odlar tilliten till vår förmåga. Därför är det sorgligt när barn och vuxna i allt större utsträckning löser obehag med läkemedel. När vi ger barn piller för olika ångestkänslor tar vi ifrån dom möjligheten att träna sin egen förmåga. Sin självtillit. Vilket gör att de troligtvis även som vuxna fortsätter lösa problemet på samma sätt. I bland kan det vara enda utvägen men låt oss inte glömma bort att det är en symptomlindring – inte en lösning på det som ligger bakom känslan från början. Läkemedel gör henne inte starkare, istället hamnar hennes hälsa ännu mer i händerna på någon annan. Vi stoppar upp en evolution som förfinats under miljontals år. Liv.

Själv fick jag träna på mycket känslor när blev jag expert på att förlora kvalmatcher upp till division 1. Tre stycken närmare bestämt. Jag slängde mina fotbollsskor mer än en gång men ångrade mig alltid. Fotbollsresan började med ett modigt JA när tränaren från stans bästa lag värvade mig som sextonåring. Lilla jag, uppvuxen på landet i en familj som inte ens idrottade skulle börja spela med tjejerna i stan. För mig var det stort. Jag som dessutom började spela organiserad fotboll sent. Ni vet, barn hade mycket mer tid att välja och vara just barn på den tiden. Där har vi tappat något viktigt. Att tacka ja var i alla fall ett modigt beslut. Särskilt eftersom det knorrades från vissa håll i mitt gamla lag men också för att det kändes väldigt läskigt. Men nu vet jag – på ett eller annat sätt blir vi belönade när vi är modiga. Därför har jag fortsatt säga ja till saker fast det skrämmer mig. För det är också det som håller mig levande. Som ger mig energi. Det är där min nyfikenhet växer. Är man inte beredd att ta det ena får man inte heller det andra. Jag kan med säkerhet säga att all glädje som fotbollen har gett mig kommer för alltid trumfa varenda sura skitförlust. Och det är tack vare att jag stod ut med vinterträning på grus i snöstorm som jag också fick njuta av att vinna serien i flera år.

Är du inte beredd att göra det ena får du inte heller det andra. Så älskade vän, bli inte för bekväm. Sluta inte lev medans du lever. En förlust kan ibland ge dig just den insikten som du behövde för att växa. En förlust kan ibland innebära en vinst. Att vara en vinnare sitter i hjärtat. Att vara en förlorare sitter i huvudet. Och det är helt upp till dig var du bestämmer dig för att vara av dessa två. Du väljer.

I never loose. Either I Winn or I learn.

 

 

Back To Top