Skip to content

Din stund på jorden är nu

Tänk att du vaknade till ytterligare en dag. En ny dag som aldrig innan funnits. Du vaknade av dig själv, skrikiga barn eller kanske väckarklockan. Kanske av grannen eller den idiotiska sopbilen. Kanske vaknade du hårt. Kanske var det mjukt. Men tänk ändå, du vaknade. En välsignelse som de flesta av oss bara tar för givet. Att vakna. Att leva.

Kanske var du trött, grinig och kände likgiltighet inför att gå till jobbet. Kanske hade du huvudvärk, en sur sambo eller hopplösa barn omkring dig. Kanske sken soljäveln rakt in genom glipan i rullgardinen. Kanske hade ingen handlat så kylskåpet var lika tomt som plånboken. Kanske fick du uthärda billigt pulverkaffe i stället för lyxespresso eftersom kaffemaskinen pajat. Kanske fick du även röka en gammal fimp eftersom du under fläkten kunde konstatera att ciggpaketet du köpte igår redan var slut. Kanske var det fortfarande kallt som helvete ute och du fick skrapa rutan snabbt som attan eftersom du som vanligt var ute i sista stund. Kanske började dagen med den vanliga stressen, gnäll och bråk där du konstaterade att den forna kärleken i ditt liv blivit en total främling. Och visst har hon blivit lite tjock också. Kanske började dessutom dagen utan morgontidning eftersom den som ska dela ut den verkar vara en totalt ansvarslös idiot. Och kanske är den första du möter på jobbet den där jobbiga jäveln som går och låtsas ler hela tiden. Inte en chans att man kan vara så där positiv på riktigt. Det är bara för att göra sig till. Vilket verkar funka eftersom hen skrattar mycket och är populär bland de andra idioterna. Men du går minsann inte på det. Livet är inte en fest. Det är något man genomlider. Det är bara naiva dumhuvuden som inte förstår det.

Ja, kanske hände allt detta och mycket mer. Men trots det. Tänk efter en stund är du snäll. Du vaknade faktiskt.  Vi tänker att kroppen ska fortsätta leverera hur vi än misshandlar henne med diverse skit. Livet ses som en given rättighet. Trots att vi vaknar till en nya dag och verkligen inte vill dö kan vi ägna varje viktig minut av vår värdefulla tid på jorden till att gnälla. Att tycka synd om oss själva. Och idiotförklara andra. Det är att förvalta gåvan vi fått illa. Det är att ge fingret åt livet. Vi borde oftare påminna oss om tacksamheten att leva. Det ger perspektiv. Vi behöver inte vänta tills sjukdomar och död brutalt skymmer solen innan vi vaknar till liv. Innan vi anammar tacksamhet. Tacksamhet är det som kan hjälpa dig att se ett värde även i en skitmorgon. Tacksamhet är det som påminner dig om att det är en fantastisk gåva att få slå upp ögonen på morgon.

Så. Godmorgon. I dag vaknade du. Visst är det magiskt. Troligtvis i en säng. Med tak över huvudet. Och tänk, du är en av dom som har ett jobb att gå till. Du vaknade dessutom inte ensam. Tänk att du är en av dom som har en familj, visst är det fantastisk. Du har dessutom blivit välsignad med barn – wow, alla blir verkligen inte det. Du har till och med råd med en bil som du ibland måste skrapa rutan på.

I dag vaknade du och från och med nu är upp till dig hur du värdesätter din tid här på jorden. Och vad du väljer att göra av den. Nästa gång du vaknar – sänd en tacksamhetstanke till livet. Direkt när klockan ringer eller en snorig unge klättrar på dig. Det kommer ge din morgon en annan lyster. Ta inte livet för givet. Vem vet – du kanske inte ens vaknar imorgon, har du ens tänkt på det…

Så till mig själv. Godmorgon livet. Underbart att se dig igen så här mitt i mörka november. Men det hindrar inte att jag tänker tillbaka på härliga sommardagar. Men bara så att vi är överens – mitt dagdrömmande förtar inte tacksamheten över just denna dag.

Tack livet.

 

 

Back To Top