Skip to content

Slitna jeans, kärlek och tålamod

Förr fick man jobba hårt för att få äga ett par slitna jeans, de fanns inte att köpa. Fördelen var att det tränade tålamodet och skapade uppskattning. Att längta stimulerar förmågan att drömma och fantisera…och att jobba hårt för något gör ju njutningen så mycket större när målet uppnås…  
IMG_4952Hittade ett par gamla favoriter i garderoben. Ärvde byxorna av min kusin någon gång i mitten på 80-talet. Jag bodde praktiskt taget i dom! När knäna blivit lagade en gång för mycket blev det shorts av dom och de hängde med några år till. Det var inga slit och släng jeans. Levis 501 – så dyra byxor hade jag aldrig haft innan, tonårslycka! Från början ville jag att de skulle bli mer och mer slitna…men efter ett tag gjorde jag istället allt för att de inte skulle falla isär,  jag vårdade dom ömt! När jag tänker på alla äventyr vi upplevt rodnar jag…nostalgi och kärlek! I dag älskar vi inte sönder våra jeans. Vi köper dom slitna och med hål i. Vi orkar inte vänta och längta – och där har vi tappat något viktigt tänker jag. Att vänta och längta fyller en funktion. Hade jag bara kunnat gå och köpa ett par nya slitna jeans hade jag aldrig vårdat de jag hade så väl. Att få längta efter något (eller någon för den delen) är kraftfullt. Desto större längtan desto större glädje. Att få längta och drömma skapar kreativitet och stimulerar fantasin. En människa som hela tiden utan ansträngning får det den vill ha uppskattar inte heller lika mycket det den får, det är jag säker på. Vill vi lära våra barn tålamod och tacksamhet behöver vi låta dom träna på att vänta och längta lite mer tror jag. I dag får många barn och ungdomar prylar på löpande band…och även om man är en familj som har råd kanske det är viktigt att tänka på vad det är vi lär barnen när vi gör så. När vi förtjänat något och längtat en stund så smakar det så mycket bättre…att längta skapar motivation, tålamod och kreativa drömmar!
IMG_4990Jodå, coolt, kan fortfarande ha dom, men nja, lite väl slitna för min smak. Kommer jag kasta dom,aldrig! Jag har blivit vuxen i dom där shortsen. Jag har jobbat hårt för varje hål, lapp och lagning. När man  lägger kraft och möda på något – att uppnå mål, spara för att kunna köpa något eller varför inte… jobbat hårt för rätt look på jeansen, då smakar resultatet så mycket mer. Och du blir bättre på att vårda och uppskatta. Jag är övertygad om att just omvårdnad och uppskattning är viktigt. Dessa egenskaper fyller hjärtat tacksamhet för det du har eller uppnår.
Så låt ditt barn suga på karamellen lite mer och låt hen träna tålamodet. Du själv också föresten. Mys, längta och dröm innan du handlar, fast du har råd. Lyssna på det här ordet… Längta – ni hör ju, visst skapar det en positiv känsla. Läääängta. Så ja, Vad längtar du efter eller kanske vem längtar du efter månne…
Go sommar på dig!

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top