skip to Main Content

Din inre kompass


Känner du dig oändligt trött utan att egentligen veta varför? Och din allmänna glädje var det länge sen du såg röken av och har du inte blivit lite sjukligare på sista tiden också och det har inte med ett mörkt november att göra. Ja då kan det vara stress, det kan vara moralisk betingad stress som uppstår när du dag efter dag tullar på din inre kompass. När du tullar på den du vill vara och den du vet att du är. 
Känner du att du inte ges möjlighet att göra ditt jobb så bra som du skulle vilja? Du vill bry dig om klienterna, patienterna, brukarna, eleverna, barnen på din arbetsplats mer. Slår du knut på dig själv för att få allt att gå runt? Det är inge bra vännen. När du gör våld på dina värderingar för något annat/annans skull, jobbet, chefen, vännerna är det som att dagligen karva bort en bit av dig själv och tillslut finns du liksom inte kvar. Hallå, vem är ja3g, hur blev det så här? När du dag efter dag jobbar emot din människosyn och moraliska kompass är det inte hälsosamt, det får konsekvenser. Antingen slår du i golvet eller så åker skygglapparna på. Källaren eller skygglappar – pest eller kolera? Inget av dom är bra, du behöver hitta ett tredje alternativ. För går du omkring i moralisk betingad stress, kan du stoppa huvudet i sanden hur mycket du vill men det kommer i fatt dig. Visst, du kan utföra dessa saker mekaniskt, du kan stänga av på utsidan men min övertygelse är att insidan inte går att släcka ned, den finns där, den känner och den är DU. Går du emot din inre kompass för länge blir du bitter, sur, arg, deppig eller sjuk, psykiskt, fysiskt eller både och. Din kropp och ditt fantastiska  JAG kommer göra allt för att få dig att lyssna. Så hur har du det, kan du leva efter dina värderingar eller känner du dig begränsad?

Jag kom i kontakt med begreppet MBS första gången i våras när jag intervjuades för magasinet Modern Psykologi. Där berättar läkaren och forskaren Tomas Brytting att moralisk betingad stress kan uppstå när yrkeskunskap, värderingar och ideal inte går ihop med jobbet. I bland handlar det om tid, men moralisk betingad stress kan uppstå utan späckat schema. Det handlar om dina värderingar. Lite exempel, om du genuint inte tror på att barn ska behandlas med sömnpiller men ändå dagligen måste skriva ut det, om dina kollegor tycker det är okey att sno hem saker från jobbet men inte du, att marknadsföra cigarretter för att få fler att röka fast du själv hatar cigaretter, arbeta i charken fast du är vegetarian, ta hand om SD kontot och ta fram säljande reklam för partiet fast du hatar vad de står för osv. Ni fattar poängen. Det svåra med moralisk betingad stress är att den just av den anledningen kan vara svår att upptäcka, vad som är vad. Kanske har dina värderingar ändrats, det du tyckte var okey vid 25 kanske inte är det när du är 35. Så du, kolla din moraliska kompass, den kan ligga bakom din trötthet och uppgivenhet och då behöver du ta ansvar för att fixa det. Skygglappar går ett tag men det kommer alltid i fatt Ett första steg att ändra något är att bli medveten. Boka ett avstämningsmöte med dig själv då och då vännen, du är värd det – är du på rätt plats? Vad är rätt plats för dig? Dags att stå upp för dina värderingar?

Var den du vill vara… always

– jag tror på dig!

Kram

 P.s Brytting menar att människor lite oftare borde låta saker gå åt pipan, så att arbetsgivaren får se verkligheten – att pusslet faktiskt inte går ihop. Lättare sagt än gjort när arbetet är omvårdnad om andra människor, men jag är ändå benägen att hålla med honom…

..tredje alternativet är inte att säga nej till andra..

det är att säga JA till DIG!

This Post Has 4 Comments

 1. Så viktigt och så sant! Har personlig erfarenhet av att arbeta på en plats där jag innerst inne inte ville vara. Det var inget större fel på arbetsplatsen, men den var fel för mig! Det gick ut över min hälsa och mitt beteende mot mina kollegor. Inte en dag gick utan att jag skämdes över något dåligt som jag gjort. Sedan jag bytt arbete, har min hälsa och välbefinnande stadigt förbättrats. Är nästan aldrig sjukskriven och trivs med mig själv och mitt arbete.
  Det är aldrig för sent!

  1. Tack Göran! Tror flera borde samla mod att byta arbete men tror ibland att LAS ligger som en boja runt foten. Vi vet vad vi har osv….och försent är det aldrig! Tack som läste och delade dina erfarenheter??

 2. Jag håller med till 100 % och har sagt upp mig från ett jobb som jag varit på i snart 20 år. Min arbetsglädje fattas mig och det tar emot att gå till jobbet. Min ålder är 51 och jag har nyligen tagit examen i ett annat yrke. Fast tjänst eller tills vidare som det numera heter har jag inte som väntar men vikariejobb finns men just känslan av att veta att jag snart inte behöver gå till detta jobb är himmelsk. Jag vill ge mig den här chansen eftersom jag äntligen insett att jag bara har ett liv.

  1. Hej!
   Och tack som läser men framförallt heja dig som tagit kommandot i ditt liv. Modigt och kärleksfullt mot dig själv. Jag är övertygad om att du är en inspiration för fler vare sig de säger det eller inte. Det är så lätt att fastna i gnäll och skylla på andra istället för att se vad man faktiskt själv kan göra åt situationen. Att prioritera drömmar och mål behöver vi människor fortsätta med ända in i döden annars är vi redan döda ändå!Vi har bara ett liv. Det gäller att vi tar ansvar för det. Jag känner ditt mod genom alla rader. Tänk Du vågade.Du vågade lyssna på hjärtat! Tack som berättade och lycka till med en spännande framtid full av nya saker! Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Back To Top