Skip to content

Konsten att skapa mening på en soptipp


Att leva dina värden låter skönt eller hur, gör du det? Och vet du egentligen vilka dom är? Annars är det dags att ta reda på det nu, för det är viktigt nämligen. Det är dina värden som skapar motivation, drivkraft och ger energi i det du gör…och du kan säkert föreställa dig motsatsen, eller hur?
IMG_9150”Sätter du upp mål som krockar med dina värden kommer du ha mycket svårare att nå dom, det är en faktor som är bra att ha koll på”                                    Att känna mig fri och äga mitt självbestämmande är ett av mina värden, att känna meningsfullhet är ett annat. Då är jag i flow precis som surfaren på den perfekta vågen. Att sitta av tid bara för att, funkar inte alls för mig, helt meningslöst blir det. Jag tycker nämligen om att jobba och vill ha roligt under tiden, jag tror man kan det! Och jag tror att livet är menat att vara mer än ett ok var eviga dag. Du har kanske andra värden. För dig är trygghet viktigare än självbestämmande och vad som ger dig mening vet bara du. Men det jag vet, är att det här är viktiga frågor. När du sätter ord på dina värden ökar också oddsen att du hittar rätt. Vad exakt är det du söker i ett arbete? Skriv ned det på en lapp är du snäll för ord är kraftfullt.  För ett tag sedan läste jag ett arbete av Kathleen M. Millars som handlar om människorna i Rio de Janeiros slumområde, de så kallade catadores. Där läste jag bland annat historien om Rose.
Rose bor och arbetar på soptippen i ett av Rio De Janiros värsta slumområden. Utan skyddsutrustning letar hon bland avfall och skit efter återvinningsbart material som hon sedan säljer så hon kan försörja sig och familjen. Ett väldigt hälsofarligt arbete. När Kathleen initialt intervjuar henne är Rose helt övertygad om att hon skulle lämna sopptippen om hon kunde och plötsligt får Rose chansen. Hon får en fast anställning och är överlycklig – hon byter sopptipp mot en tjänst som hembiträde i ett välbärgat område av staden.Tjoho vilken lycka tänkte jag, tills jag kom några rader längre ned. Det ta bara några veckor så säger Rose upp sig. Är hon galen tänkte jag först, men sedan förstod jag så väl när hon förklarade. Hon var klar med alla sysslor kl 14 men fick inte lämna arbetet förrän kl 19 – hon skulle alltså sitta av tiden och vara stand by vilket hon upplevde som absurt när hon samtidigt visste att hennes barn behövde henne hemma. Att bo i slummen är ingen trygg miljö, särskilt inte för barn…
catadores-de-lixo-dedicam-se-ao-trabalho-de-recolher-material-reciclavel-no-lixao-de-jardim-gramacho-no-rio-de-janeiro-1335828271555_956x500Hon fann det meningslöst att bara sitta där och friheten som hon var van vid från soptippen var som bortblåst. Roses förutsättningar är helt olika mina men våra värden är ändå väldigt simulära. Först förvånade det mig men sedan blev det bara logisk. Vem eller var du är har inte så stor betydelse, det viktigaste för att må bra är att du står upp för dig själv och dina värden. De viktigaste resurserna du har är din förmåga att finna värdet från insidan. Det är bara du själv som skapar meningsfullhet i det du gör och då blir kontexten mindre viktig. När du ser mening i dina val tar du dig själv på allvar. Då går det att leva sina värden även på en soptipp. Kanske kan Rose i vissa fall leva mer sant än stressade karriärister på Wall street. Och är inte det själva syftet med livet. Att människor sedan ska behöva bo på en sopptipp är sorgligt men vi ska inte döma dom för deras val. I stället borde vi titta på våra. Vi får det bättre och bättre men sjukskrivningarna ökar. Kanske har alla dessa människor som i våra ögon lever i misären något att lära oss. Kan det vara så?
Kanske är det den förmågan Rose och andra i liknande situationer faktiskt har och som gör att dom ibland verkar må bättre än många svenskar gör idag. Desto fler människor som lever efter sin inre kompass desto mindre mängd läkemedel skulle behöva skrivas ut, det är min övertygelse – vore inte det fantastiskt så säg! Visst skulle Rose troligen önska sig en annan omgivning, men inte på bekostnad av vad som helst. Inte på bekostnad från att vara ifrån sina barn. I västvärlden jobbar vi istället ihjäl oss med långa många timmar när vi låter andra ta hand om våra barn. Har vi tappat något där? Två av de viktigaste kriterierna för att leva länge och vara frisk har varken med motion eller mat att göra. Det har med relationer att göra och hur många människor du integrerar med per dag. Vilka prioriteringar gör du?
Kan Rose stå upp för sina värden på en sopptipp kan du också stå upp för dina, det är jag helt övertygad om. Så länge du är beredd att ta konsekvenserna. Vill du ta plats på vågen måste du kasta dig ut i vattnet. Dina första steg dit är att identifiera dina värden,  packa badkläder och solskydd och sedan dra till havet, inte krångligare än så…så när åker vi?

Massor av kärlek till dig frånThailand där jag just nu känner

både meningsfullhet och frihet!

 
 
 
 

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top