skip to Main Content

Hel, del eller mixtid kanske…


I framtiden kommer fler välja bort traditionell heltid. Människor kommer prioritera att göra fler olika saker, jag vet att jag kommer göra det så småningom…jag trivs bäst då, med lite blandat… kanske kommer vi dela upp våra inkomster mer, kanske mixtid för större stimulans och för att slippa välja ..och för att slippa jobba ihjäl oss. Fundera en stund på vad världen kan erbjuda av hobbies, upplevelser, människor… jösses, visst finns det fortfarande fantastiskt mycket kul att prova på och lära sig eller hur! Vad är du  sugen på?
thumb_IMG_9268_1024Att vandra, lära dig klä om möbler, lära dig dreja, hitta nya träningsmöjligheter – kanske träna mer än du gör? Resa, vilka ställen drömmer du om? Bli bättre på att sy, snickra, lära dig spela gitarr. Köra motorcykel, börja med golf, bli fågelskådare eller lära dig allt om odling, läsa fler böcker, sjunga, ta dykcert, ha tid att träffa dina nära och kära, börja spela teater, hitta ett nytt yrke, hoppa fallskärm, lära dig spela schack, gå med i någon förening, bli idrottsledare, börja yoga, gå en kurs, läsa på universitetet, fiska, laga mer mat från grunden,  lära dig måla och rita, skriva en bok, bygga den där koja till barnen du pratat om i flera år…innan ungarna tar studenten.. Ni hör ju…det finns hur mycket som helst roligt..varför bara jobba… och i ärlighetens namn vet du inte hur lång tid du har på dig…vi vet inte när livet tar slut…allt går inte att spara till sen! Fick precis redan på att vår kontakt på banken dött inom loppet av en vecka…hon hade inte fyllt 40, fy.. all värme till hennes familj! Att välja att gå ned i tid handlar nödvändigtvis inte om att inte gilla sitt jobb tänker jag, utan det handlar om att ge plats för andra saker du också gillar. Jag tror även deltid kommer bli mer vanligt i branscher som av tradition inte haft det än. Jag tror att fler män kommer välja att jobba mindre.
IMG_3868_1024Jag hade en diskussion på en byggkonferens om varför så många kvinnor slutar i branschen när de fått barn och min teori är att det delvis är baserat på en konservativ inställning till just deltid och mammorna är än så länge hemma mest.. Jag fick genast mothugg av några medelålders byggare som menade att det inte går med deltid på ett bygge…att folk ska komma och gå som dom vill uttryckte dom sig….  – Skojar ni, seriöst sa jag! Självklart kan byggare arbeta deltid.  Jag frågade om de på allvar trodde att det inte skulle funka på ett bygge men att det inom omvårdnadssektorn fungerar utmärkt…där faktiskt arbetet handlar om människor…jag påminde dom om att de arbetar med döda ting!  Nä, de hade faktiskt inget speciellt bra argument efter det och blev ganska tysta..Kan varenda kvinnodominerande omvårdnads yrke trolla till det med deltider kan byggbranschen det också – om man vill – men det är en helt annan fråga. Det är faktiskt inte viktigare att bygga än att vårda stora och små individer…inte någonstans är ett bygge viktigare än det..men som sagt, byggbranschen är väldigt konservativ och även vissa gubbar…men jag hyser hopp till den yngre generationen! Jag tror även att män vill vara med sina barn och ägna sig mer åt sina hobbies…jag tror det kommer se ut så i framtiden, hoppas…vågar några, kommer fler följa efter!

11081298_10152619718941986_8339729010843261422_nSå hur mycket vill du jobba, egentligen? Finns det saker som du känner att du vill hinna med mer? Viktiga frågor så du kan börja anpassa ditt liv efter det du vill.. jag tror inte man ligger på sin dödsbädd och tänker vad skönt att jag hann jobba så mycket i alla fall… Självklart handlar det i viss mån om pengar, men det är ett högt pris att betala om du för den saken skull försakar allt det där andra…räknar du klarar du dig kanske med mindre…och blir gladare och friskare. Medvetna val, ditt ansvar!

Att reflektera över valen du gör och att våga göra annorlunda om något skaver, att prioritera från hjärtat är viktigast av allt tänker jag…hur tänker du?

Lycka till fina du

This Post Has 3 Comments

  1. Jag känner igen mina egna tankar i det du skriver. Och det här med deltid på byggen – där slog du huvudet på spiken. Visst är det intressant att sportaffärer och järnvaruhandlare, t ex har fler heltidstjänster än parfymerier och damklädesaffärer. Män måste ju jobba heltid för att försörja sig. Suck. Alla ska ha rätt till heltid, då tror jag att de/vi som vill jobba deltid också kommer att få större möjlighet att göra det. Kram!

    1. Ja det är en märklig företeelse eller hur! Vad har egentligen hel eller deltid med kön att göra…det handlar väl om vem man är och i vilken fas livet befinner sig i. Hoppas lite fler män vågar för då kommer det ändra sig tror jag….åt båda hållen…och jag tyckte det var humor med ” huvudet på spiken” i byggfrågan :-))

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Back To Top