Skip to content

..och viktigast av allt är betygen, eller?


Vi måste våga vidga kunskapsbegreppet. Det primära för att överleva i en flexibel värld är inte att sitta på sin kammare med högsta betyg. De är inte betygen i sig som kommer avgöra om du kommer finna mening i det du gör, det är inte betygen i sig som visar om du har förmågan att värna din integritet och säga nej när något på arbetet går emot allt du tror på, betyg är just bara betyg…
Jag arbetar i skolan och sthumb_IMG_8250_1024nart är det betygsdags. Olika bokstäver kommer göra dig glad eller ledsen. Du får ett kvitto på dina framsteg enligt olika betygskriterier…men du, glöm inte…det är bara betyg…det har inget med ditt värde som människa att göra. Du vet själv innerst inne om du har gjort ditt bästa, pluggat och ansträngt dig…eller bara skitigt i det….det är en ganska stor skillnad på dessa förhållningssätt tycker jag…och jag ser ganska många på gymnasiet som inte anstränger sig speciellt mycket faktiskt och då blir det ju som det blir. Men betyg i sig är inte det viktiga. För det är inte betygen i sig som kommer hindra dig från att springa rakt in i väggen när du gjort kometkarriär innan 25 års ålder, det är inte betygen i sig som kommer göra dig trygg i dig själv, det är inte betygen i sig som gör att du plötsligt ställer dig upp och säger stop när du ser hur organisationer hycklar eller frångår sina värden, det är inte betygen i sig som kommer hjälpa dig att vårda sunda relationer och bryta de som förminskar dig, det är inte betygen i sig som kommer göra att du vågar byta arbetsplats när du vantrivs – det är inte betygen kära vän…Det är DU. Det är din tillit till dig själv som kommer hjälpa dig när du behöver, det är framförallt din förmåga att förvalta din potential som kommer ge mest. Sedan om det innebär att du klarar betygen nu, sen eller kanske aldrig är ointressant…det är helt andra egenskaper som gör dig framgångsrik…och om det innebär att du behöver betyg för att dina mål…då kommer du fixa det också. Betyget i sig intresserar mig inte, men det du vet, gör och det du kan, det imponerar – hur/att du tänker..det intresserar mig! Människor som förvaltar livet inspirerar mig…
PHRONESIS-1024x1024Att förvalta kräver eftertanke och ambition. Rättrådighet, mod och besinning.  Den kunskapen har ett namn och vi talar allt för sällan om den, den kallas fronesis. Jag lär återkomma till begreppet, min magister i ämnet är nu klar..phu.. och tjoho ho!! Snart är jag praktisk filosof …med både examen och betyg (!)…vem såg den utvecklingen komma på byggprogrammet 1988! Jag tror att den största drivkraften är motivation och vi kan aldrig döma någons klokhet efter betygen. Olika kunskapsbegrepp diskuterades faktiskt redan för över 2000 år sedan av Aristoteles, coolt,  han var en klok man han. Det berömda uttrycket ”den gyllene medelvägen” myntades också av honom, känns bra när man nu lever landet lagom. Det där med the bigger the better och flest prylar vinner mentaliten ala det stora landet i väst, hade Aristoteles dissat rakt av..och jag är benägen att hålla med..

Vad tycker du är kunskap, egentligen? Vilken kunskap är viktigast för att få ut så mycket bra som möjligt av livet. Och skulle skolan höja det mätbara om den vågade byta fokus till det omätbara. Fundera på det, jag vet vad jag tror i alla fall…

Ha en fin härlig sommarhelg

kram

This Post Has 2 Comments

  1. Vi har flertalet tjejer i åk 6 med skyhöga krav på sig själva som mår dåligt nu när terminen lider mot sitt slut. Jag gör allt jag kan för att få dem att förstå vilket bra jobb de gjort oavsett vad betygen säger. Att de är bra som de är (och de är ju givetvis mycket duktiga men verkar inte själv förstå det) och att betyget i åk 6 är helt betydelselöst egentligen. Ser mig själv i dem så mycket. Aldrig nöjd även om jag gör mer än mitt bästa!

    1. ja det är ju så synd..livet är mer.. drivkraft, mod och självkänsla är viktigare för individen än betyg för behöva att känna sig värd något…men idag har vi målat in oss i ett hörn och verkar ha väldigt svårt att värdesätta annorlunda. Fast jag tror det kommer ske..världen är på väg att ändra sig och människor prioritera annorlunda..hoppas hoppas hoppas!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top