Skip to content

Rensa, röja och få plats att leva…


Sälja på loppis, skänka och återvinna. Att ta kommando över samlandet. Att göra medvetna val, det funderar jag mycket på. Hur tänker du? Hur mycket av allt du äger och har behöver du egentligen? Hur mycket av allt du äger och har tycker du om, så där i hjärtat? Använder du det du handlar eller blir det hyllvärmare? Handlar du för din skull eller för att visa upp för andra, det är också en ytterst intressant fråga tänker jag… 
Desto fler jordsnurr jag är med om desto mer funderar jag på västvärldens överflöd och människans föIMG_0489 (2)rkärlek för saker. Saker som vi behöver, vill ha, måste ha – eller bara unnar oss. Saker. Saker som fungerar som statushöjare eller bara ger en kortvarig kick vid inköpet. Prylar. När prylsamlandet blir osunt och sker omedvetet, det är det jag tänker på. Hur många olika skor,glas, jackor behöver jag egentligen? Hur många leksaker, byxor, väskor eller påslakan  kan familjen ha användning för? Flera affärskedjor har gjort business av att vara så billiga som möjligt. Det gör mig nervös. Slit och släng. Köp, slit och hiva iväg. Jag tror mer på kvalite än kvantitet. När vi sporrar barn att köpa plastigt krimskrams som håller i några veckor spär vi på köphetsen. Jag vill ha nu! Det är ju billigt. Billigt billigt billigt, bara en tia – jag tar två. Eller tre. Eller va f-n hela lådan förresten! Vi manipuleras, det är ett faktum. Jag vet inte hur du känner inför det, men jag gillar inte den tanken. Jag vill bestämma själv. Jag tror att jag gör det bäst genom att vara närvarande och medveten. Inte lätt men jag försöker. Just nu flyttar vi till mindre och det är en utmaning att välja bort saker, men väldigt nyttigt. Jösses vad man samlar på sig på 10 år i samma stora hus…arghh!
Nu menar jag inte att man behöver leva asketiskt, IMG_0485 (1)det är inte det jag pratar om, men jag tror på medvetenhet. Att vara medveten om varför du har det shoppingmönster du har tror jag är bra och därifrån göra aktiva val. För hur det än är, och hur mycket du än älskar skor eller klockor….så konsumerar vi för mycket idag. Vi behöver ändra vårt förhållningssätt till hur och vad vi handlar. Jorden är inte en outtömlig källa – vi behöver göra kloka val, för hennes skull, för vår skull. Loppis och second hand har exploderat vilket är så himla bra. Att saker kommer till användning. Att saker används. Det är även enkelt att ge bort till välgörenhet – ge bort istället för att kasta. Ge till grannen, vännen eller tiggaren. Saker som bara gnager på din energi där det står och samlar damm, skicka det vidare. Personligen tror jag att människan i framtiden kommer lägga mer pengar på tjänster, upplevelser, och kurser än döda ting. Och välja kvalite och utifrån hjärtat är viktigast av allt. Det i sig kommer göra att människor inte byter ut allt lika ofta som nu…tror jag…hoppas!
 
IMG_0173
Återanvändning, återbruk –  att inte frossa bara för att vi kan. Våra prylar och amorteringar ska inte sitta i förarsätet, det ska friheten. Där ska hon styra oss med kärlek mot det som genuint gör oss gott. Min älskade pappa är expert på återbruk och han kan med gott samvete somna in den dagen det är dags, hoppas det dröjer länge länge! Han har aldrig någonsin girigt frossat på jordens resurser. Här en bild på hans egentillverkade åkgräsklippare byggd av diverse bra att ha saker. Ett lysande innovativt initiativ.  Det är nyttigt med förändring i alla hänseenden, det är där man stöter på nya sidor hos sig själv. Personligen gör jag det totalt maxat nu ur en himla massa perspektiv. Lätt, enkelt, räkmacka?..inte ett dugg men jag vet att jag expanderar och utvecklas. Ur kaos skapas utveckling, vare sig det gäller husflytt eller personliga kriser. Allt handlar om att våga vara i det som kommer till oss och ha tillit. Det är min trygghet just nu. Att lita på det jag känner. Jag vet att jag snart kan jag säga hej till en nyare version av mig själv och det känns coolt mitt i allt virrvarr! Hellre utveckling än avveckling även om det stundtals fortfarande gör ont…

Nåväl åter till sålla, rensa röja…alltså seriöst…hur mycket onödigt skit kan man ha…och ändå är det svårt att lägga det i skänka/kasta lådan..märkligt beteende…människan är märklig…jag är också ganska märklig fast så länge jag är jag får det var så…

Kanske rensa förrådet i helgen eller?

Kram

 
 
 

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top