Skip to content

Proud to be swedish…


Terror. Ett onödigt ord som inte skulle behöva finnas. En människa som dödar och rättfärdigar det gör det enbart för att kunna leva med en förlorad själ. Ett desperat försök att skapa ett värde och meningsfullhet när själen gett sig av.  Det är bara förtappade själar som utsätter annat liv för grovt våld. Ingen annan. Lösningen är utbildning i humanism. Kärlek och moral. Och att alla andra med själen kvar står enade oberoende av hudfärg, nationalitet, yrkestitel eller ålder. Enighet börjar redan vid köksbordet. Tar du ansvar för vad du sprider? Vad är din intention bakom det du säger och gör? Det handlar om att ta ansvar i sitt eget universum. Desto fler som gör det – desto starkare helhet. Terror smittar, men det gör kärlek också…
 
Huvudfokus inom all utbildning borde vara humanism, demokrati, samarbete, kärlek och värme. Det är dessa mänskliga egenskaper som kommer rädda världen. Bistånd är självklart föda, men sen handlar allt om utbildning. Stötta flickor och mammor i patriarkala samhällen. Hela vägen, hela tiden.  Världen behöver visa att vi prioriterar mjuka värden och förkastar hårda. Många behöver syna sina egna agendor och inte bara spy galla över terrorister. Köper du aktier enbart ur ett ekonomiskt perspektiv? Kanske är du med och stödjer vapenindustrin, har du tänkt på det? Kanske stödjer du våldet i världen med dina val men rättfärdigar det med att du tjänar pengar. Kanske bryr du dig inte förrän våldet kommer till ditt land,  är det moraliskt riktigt? Oljeindustrin skövlar fattiga länder på naturresurser och gör några få familjer ofattbart rika och lämnar land i misär Kanske har du oljeaktier som du tjänar massor på, är det rätt? Kanske spär du själv på korruptionen i vissa länder, hur rättfärdigar du det? Vi är alla människor med fel och brister. Men vi behöver verkligen stanna upp och fråga oss vilken värld vi vill ha. Alla behöver inte ändra allt, men alla kan ändra något. Medvetenhet. Intention.
Terror är en cancercell och ett symptom på obalans. Om vi bara fokuserar på utrotning utan att våga titta på orsaken bakom kommer det hela tiden nya. Vi behöver bli bättre vid indikation av sjukdom att sätta in kraftfulla resurser. Direkt. Inte sen. Att våga säga Nej. Att ge massor av kärlek men också ha modet att kraftfullt fördöma felaktigt beteende. Människan är fantastisk. Beteenden kan dock vara avskyvärda. Vi får aldrig normalisera det hårda eller respektlösa. IS är en avskyvärd cancersvulst som kräver kraftfulla insatser direkt. Alvedon botar cancer lika lite som Sveriges bemötandet av jihadister gör. Att bota en cancerpatient med alvedon är nonchalant. Att inte ställa krav på mördare och våldtäktsmän är också nonchalant. Ibland behövs en operation för att avlägsna elakartade tumörer, simply as that, för att få chans att börja om och förhindra att nya uppstår. En behandling är aldrig det ena eller det andra. Alla resurser behövs men vi får aldrig glömma att det viktigaste arbetet är att identifiera orsaken. Där ligger den långsiktiga lösningen. 
A proud swede. Lek med tanken att vi kan applicera kraften som fanns på Sergels torg i söndags i hela landet. Hela världen.Wow! Vi kan. Går det i det lilla, går det i det stora om vi inte springer så förbannat fort hela tiden. Att mötas. Lite cynisk undrar dock jag hur länge vi orkar hålla kvar värmen och vårt nya medvetande. Hoppas länge. Jag är stolt över tacksamheten som regnat på poliskåren. Äntligen fick ni den respekt ni förtjänar varje dag. Sverige behöver större mod att markera tydligt och direkt när gränsen för mänsklig respekt passerats. Där har vi lite att jobba på. Vi behöver börja prata om moral, självrannsakan och intention i våra beslut. Om vi la lika mycket tid på att syna oss själva som vi synar andra förstår vi lättare komplexiteten i att vara människa. I medvetenhet och mellanmänsklig kärlek trivs inte sjuka celler. Det är där vi hittar terrorns penicillin. Och ansvaret att sprida medicinen är ditt och mitt. I kärlek ingår det även mod och ansvar, annars är det bara ett tomt ord, är du modig?

Jag kan förbättra mycket. Det är min strävan varje dag. Men jag vet, jag böjer mig aldrig för hat och ondska. Den dagen är jag död. Människans storhet ligger i att våga leva i gemensam kärlek. Då krävs det massor av mod.

Törs vi?

kram på dig

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top