Skip to content

Disciplin v/s Spontanitet


Disciplin är fyrkantigt och tråkigt eller hur! Vi vill ju leva livet på en höft, vara så där härligt spontan och impulsiva, verkligen leva livet.  Men måste verkligen det ena utesluta det andra. Frågan är om det inte är tvärtom. Att det är lättare att vara spontan om disciplinen är solid. Att ta någon kringelkrok ibland gör inget om du har disciplinen att sedan hoppa upp på din livsbana igen tänker jag. Stannar du däremot vilse i skogen kan du vara hur spontan som helst, tjoho! Men frågan är hur kul det är att vara spontan om livet du lever inte matchar det du egentligen vill…
 
Disciplin. Där börjar eller slutar allt. Du kan aldrig göra volten om du inte tränar. Fakta. Du kan beundra disciplinerade människor som väljer att leva efter sina värderingar eller så kan du snacka skit och tycka dom är präktiga strebers. Det valet är ditt och säger förmodligen mer om dig än om dom. Kanske känner du dig ensam i skogen och vill att fler går lite vilse, det vet bara du själv. Så ärligt nu, hur gör du? Pratar du ofta om allt du borde men får sällan något gjort? Sen ska jag. När jag fyller 30, när barnen är stora, när det är lite bättre väder, när det går 27 timmar på ett dygn, när det blir sommar, när jag fått ordning på tvätten. Sen ska jag. Byta jobb, gå ned i vikt, sluta röka, åka till Indien, gå en drejkurs, skilja mig, flytta eller bli egen företagare. Sen. Låter det som du? Då har du förmodligen en disciplin issus. Du har saker du inte riktigt är nöjd med men kommer aldrig till skott. Längtan på insidan bara växer och växer. Men du gör som du alltid gjort och hoppas att någon annan ska rädda dig. Att göra ingenting är också ett aktivt val, kom ihåg det! Att ta ansvar för skavet på insidan kräver disciplin.Du kan ta hjälp av världens bästa PT, coach eller en kompis och göra upp värsta bästa planen – men den betyder ingenting om den inte följs. Jag tror vi är många som någon gång  bestämt oss att Nu jäklar minsann, nu ska det bli ändring – för att två dagar senare förvånat konstaterat att vi återgått till barndomsvanan vi ville bli av med. Känner ni igen er. Jag gör! Märkligt. Det är lätt att idiotförklara sig själv när man inte lever efter det man vet. Nackdelen med medvetenhet är att det blir lite svårare att lura sig själv varje gång. Det blir svårare att lyssna på sina lama ursäkter men det är också där kraften kommer hittas tillslut.
Vid en förändring av ett beteende handlar allt om disciplin och uthållighet. Grit. Det finns många människor med talang men utan disciplin, dessa kommer en bit sedan tar det stopp. Människor som däremot har förmågan att vara disciplinerade kan ta sig hur långt som helst. Om de vill. Det kan du också. Om du vill. Med disciplin. Mål, framgång och drömmar är väldigt individuellt.  För vissa går det lätt när de bestämt sig, för vissa är det svårt. Skillnaden på dessa grupper är att den ena gruppen följer planen och den andra gruppen inte. Most likey har den första gruppen redan en större vana av att vara disciplinerade än den andra gruppen. Men fördelen är att disciplinförmågan går att träna upp. Efter ett tag börjar du se dig själv som en disciplinerad människa och allt blir lättare. Disciplin är alltså inte tråkigt. Disciplin är coolt och förutsättningen för att kunna vara spontan utan att tappa sig själv.
Vill du ändra något. Sätt små delmål och följ dom slaviskt. Sedan sätter du ett nytt litet delmål och följer det slaviskt. Många små kontinuerliga steg lägger till slut många mil och vips har du plötsligt nått ett större mål. Att fortsätta framåt mot det du vill behöver inte gå fort. Värre är det om du aldrig lyfter foten. Jag gör det sen. Disciplin är applicerbart på alla områden i livet. Vid förändringsarbete borde du med andra ord alltid börja arbeta med din egen vilja och disciplin. Det är så du kommer leva ett liv du vill. Disciplin är produkten av din vilja. Det spelar ingen roll hur mycket du vill om du aldrig gör.

Med andra ord, no more excuses,  practise your disciplin and the rest will follow.

Så vad väntar du på. Hoppa högt. Låt solen skina på dig. Gör det nu.

Small steps. Du och jag, kom vi går nu!

Kram

 

 
 

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top