Skip to content

Utan faktagranskning inget tedrickande…


Borde verkligen inte vara svårare än så. Vare sig det handlar om att dricka te eller köpa hus. Själv köpte jag relativt nyligen ett nytt hus. När man gör det har man undersökningsplikt. Ansvaret att kontrollera fakta vilar på mig om jag ska klara mig i framtida juridiska spörsmål. Om jag inte besiktigar fastigheten och dokumenterar avvikelser innan påskrift är jag mer eller mindre chanslös. Lagen är tydlig.  Jag tycker undersökningsplikten borde vara lika tydligt vid sexuellt umgänge och tedrickande.  
Att försäkra sig om att den du ligger med verkligen vill och har rätt ålder inne borde vara självklart. Att hävda dumhet har sällan hjälpt en köpare när denne brustit i sin undersökningsplikt vid en husaffär. Det är därför märkligt hur samma egenskaper har friat flera till synes friska gärningsmän från fällande domar i åtal som rör sexuella övergrepp. För nog sjutton måste man vara korkad om man tror att en passiv, rädd, ibland medvetslös person är intresserad av att ligga. Om man dessutom är nummer två i raden är man inte bara korkad utan även i behov av tvångsvård.  Att vara korkad borde inte kunna användas som förmildrande vid grova brott – offrets lidande är lika stort ändå vare sig det är uppsåt eller oaktsamhet bakom handlingen.  Därför välkomnar jag förslaget om skärpt sexualbrottslagstiftning som lades fram den 5 oktober som i alla fall försvårar för gärningsmän att spela dumma. Den föråldrade idiotsynen på män behöver även den uppgraderas och sluta tjänstgöra som ett ursäktande försvarstal. Vi lever inte längre i grottor och män är så mycket mer än muskler och testosteron.  Ursäkter som ”hon sa aldrig nej, hon ville förra veckan, hade stringtrosor, gjorde inget motstånd” är uttjatade. Lika väl som haren står blixtstilla för att undvika rävens käkar paralyseras sexualbrottsoffer. Ingen reaktion alls är faktiskt vanligare än att skrika och slå. Bara så att du vet. Passivitet bör därför aldrig blandas ihop med frivillighet. Det här vet varje vettig man, det är jag övertygad om. Brister man i sin undersökningsplikt får man ta sitt straff. Om någon vill ligga med dig märks det, jag lovar. Och är du det minsta tveksam, låt bli. Ta reda på fakta innan du köper huset, borde inte vara svårare än så. Och behöver du verkligen förstå lite bättre vad jag menar, kolla in filmen nedan – den klargör en hel del…Och till er utsatta, anmäl – vare sig du hade kort kjol, känner personen eller var full. Ett övergrepp är alltid ett övergrepp och gärningsmannens fulla ansvar– inte ditt. 

Om du inte ville ha te så ville du inte ha te!!

Värdesätt dig själv du

är ju så fin!

Krönikan publicerad i:

Hem

 

Back To Top