Skip to content

Förslavad av Facebook eller inte…

Du kan använda sociala medier till att lyfta dig – eller sänka dig. Du kan förstora det eller förminska det. Du kan kritisera eller applådera. Du väljer vad du snöar in dig på och du väljer vad du bara låter passera. Du kan samla på människor som förstärker ditt flöde positivt eller så samlar du på människor som spär på dina tankar om fördomar, domedagar, elände och negativitet.Du kan låta andras ilska bli din men du kan också låta andras glädje bli din.

Svensk slavhandel har faktiskt funnits men de sista slavarna friköptes 1847. Det är ganska länge sedan. Så i dag är svensken en fri man. Men frihet förpliktigar. Till ansvar. Ansvar över verkligheten vi skapar. Det gäller även sociala medier. Är DU fri på nätet eller slavar du under likes och vänförfrågningar? Styr du eller blir du styrd? Tar du ansvar eller inte över din nätmiljö? Det här är viktigt för sociala medier blir vad du gör det till. Inget annat. En bekant berättade att det hade börjat cirkulera så mycket skit på sociala medier. Jasså, svarade jag. Inte i mitt flöde. Flödet påverkas av dig och dina nätvänner. Vilka sidor besöks, vilken information letas det efter och så vidare. Jag har aldrig plockat bort någon från FB. Förstår inte varför jag skulle om jag en gång har godkänt en förfrågan.

Dock skulle jag inte tveka om en person ständig förgiftade mitt flöde med negativitet, fördomar, en svart världsbild eller ett  återkommande gnäll. Jag skulle inte ha ett problem med att ta bort den personen.  Jag tar ansvar för min internet miljö så får denne ta ansvar för sin. Jag styr min kontext på nätet lika mycket som det är mitt ansvar att styra min miljö IRL (Nättroll och enstaka idioter räknas inte in i detta). Upplever du en osund gnällig, destruktiv offermiljö i sociala medier är mitt förslag att du reflekterar över dig själv, ditt nätbeteende och ditt umgänge. Vad kommunicerar du? Vilken typ av vänner samlar du på? Vilka inlägg delar du? Vilket språk anammar du? Ofta är vår nätmiljö ganska lik vår verklighet tänker jag.

Mitt förhållningssätt till mina digitala vänner är att de är kloka med ett sunt förnuft. Jag får inte ångest om jag glömmer gratta någon eller missar att gilla ett inlägg. Jag tänker att vänner förstår att jag inte sett det. Inte svårare än så. Eller att jag kanske inte håller med. Inget konstigt i det.  Förhållningssättet gäller även åt andra hållet. Så glömmer du gratta mig, må inte dåligt över det! Och väljer du att ta bort mig som vän tänker jag att det handlar mer om dig än mig. Du vet ditt svar på frågor som kanske jag inte har en aning om. Viktigt att komma ihåg.

Jag blir självklart glad när människor gillar mina inlägg och ger mig feedback. Senaste året har jag verkligen lärt mig att det går att ”umgås” och möta nya människor på nätet. Men jag lägger varken ditt eller mitt mänskliga värde i en blå tumme. 
Jag tänker att sociala medier är ett verktyg men ingen hel sanning. Jag har levt i relationer där lögner färgat mitt sinne. Då fanns inte sociala medier. Och i jakten på sanningen letande jag istället igenom fickor efter telefonnummer, luktade på kläder efter främmande dofter. Letande desperat efter bevis på något som jag intuitivt visste. Jag hade rätt.

Tänk att bevis kan kännas så viktigt fast vi redan vet. Vi borde lita mer på oss själva. Det är länge sedan nu tack och lov. Jag lärde mig massor på vägen fast det gjorde satans ont. Eller kanske just därför. Nu för tiden letar vi inte igenom fickorna. Nu kollar vi upp mobilerna och sociala medier istället. För att inte bli slav under ett maniskt kontrollerande behöver vi fråga oss var tilliten egentligen brister. För utan skälig grund till misstanke är risken stor att det är vår tillit till oss själv vi försöker reparera. Vår osäkerhet har sällan att göra med vår partner. Oftast ligger den i vårt eget knä. Att vi förnekar något vi redan vet. Om oss själva. Eller den andra. Självständig frihet är att säga nej när andra försöker förslava dig. Partner eller Facebook. Du vet bäst själv om du är fri eller inte.

Lägg inte din självkänsla i gapet på sociala medier. Du är mycket större än så. Mycket större.  Glöm aldrig det fina vackra du. När du jobbar med din självkänsla från insidan kommer utsidan förändras.

Så där. Punkt och klart. Nu ska här delas på sociala medier.

För att det är kul.

Och viktigt.

Och skrivet med hela hjärtat!

Var rädd om din frihet. I flera länder är det ännu en utopi. Förvalta den väl!

puss

Facebookskryt No 1.

Back To Top