Skip to content

To be a player of life

Okey. Jag hör dig. Du blev schackmatt.  Du ramlade. Blev fälld. Fick stryk. Blev uppsagd. Förlorade. Kanske blev du till och med lurad. Bedragen. Kanske var det ett riktigt nedrigt drag som till slut kuvade din stolthet och tvingade dig ned på knä. Kanske var det motvindens fel eller till och med domaren som inte hade alla hästar hemma. Och linjedomaren ska vi inte ens tala om!

Det kan absolut varit något av allt detta som slog dig till marken. Orättvisa. En kärlekslös barndom. Fattig uppväxt. Prestationsångest. Brist på gränser. För hårda gränser. Du fick aldrig chansen att lära dig spela schack. Det var aldrig någon som berättade att dina drag har betydelse. Att dina drag får konsekvenser. Hela tiden. Kanske talades det oftare om motståndarens agenda där du växte upp. Dom där andra. Det är så mycket mer bekvämt att skylla på andra när livet inte ser ut som vi vill. Men så länge du också gör det kommer inget att förändras. Magin uppstår när du vågar lägga ansvaret i ditt eget knä. Att utveckla din förmåga istället för att lägga fokus på vad andra har för sig. För hur mycket du än vill styra din motståndares drag så kommer du aldrig till fullo kunna göra det. Livet fungerar inte så. Och desto fortare du förstår det desto snabbare kan du göra val som leder dig mot ditt hjärta.

Problemet är att när du skyller din egen tillvaro på vilka drag alla andra gör glömmer du bort att utveckla din egen teknik. Din egen förmåga. Och det är sorgligt vackra du. Du kan skylla allt på andra. Partnern. Dina föräldrar. Fyllot. Arbetsgivaren. Utbildningssystemet. Samhället. En kändis. Matindustrin eller Invandraren. Du kan ha åsikter eller tycka saker är åt helvete. Det gör jag också. Men när det blir en ursäkt för att mysa runt i offerkoftan och ständigt gnälla blir det sorgligt. Du skjuter ansvaret i från dig, släpper ratten och dör en bit fast du fortfarande lever. Du växer fast i dåtiden och glömmer bort att du andas.

Den här strategin hjälper dig inte på något sätt. Det som däremot gör det är ditt mod att se din egen del i det som sker. Och därefter jobba för att förändra det som skaver. Att våga blotta sig själv. Både för andra. Men främst för dig själv. Det kan göra både ont och vara obehagligt. Men det är värt allt. Jag vet! För att bli framgångsrik räcker det dock inte med att planera dina egna drag. Du behöver även träna upp förmågna att förhålla dig till andras. Hela tiden. För varje pjäs som flyttas förändras spelplanen. Överallt. Hos dig privat. På jobbet. I kommunen. I Sverige. i Världen. Aldrig förut har förändring varit så snabb och expansiv som nu. Det här betyder att du behöver träna på att hantera förändring. Du kommer nämligen möta nya drag. Nya innovationer. Nya motståndare.Nya medborgare. Dessa kan ta din Häst eller till och med din Dam. Dessa förändringar kan slå undan benen på Kungen och tvinga dig till schackmat. Men det är då det viktigaste av allt sker. Det är nämligen genom mod som Kungen åter reser sig och du vågar dig på ett parti till. Det är genom reflektion, insikt och träning som du kommer bli en bättre spelare. A life player.

Vad var min del i att det blev så här? Hur kan jag utveckla mina förutsättningar så att livet blir bättre? Vad kan jag göra för att undvika att detta händer igen? Hur går jag vidare mot acceptans och förlåtelse så att mitt fokus hamnar på nästa drag istället för att fastna i dåtidens? Förmågan att finna nya möjligheter när spelplanen plötsligt förändras är lika viktig för dig som vill bli en Master in chess som för dig som vill leva i meningsfullhet. Och oberoende av vilka hinder just du har i livet kan du alltid, alltid sträva efter att utveckla dig själv. Om du tränar på schack blir du bättre i schack. Och det gäller alla.

Så. Okey. Jag hör dig. Du ligger med näsan tryckt mot marken. Din stolthet har fått sig en törn. Det blev tokigt. Pinsamt. Sorgligt. Det gjorde ont. Men nu fina själ har du två val. Antingen ligger du kvar. Eller så reser du på dig. Det finns inget däremellan. Du kan inte resa kungen lite grann. Och bara genom att ställa dig upp skapar du nya perspektiv som ökar chansen för att du återigen vågar prova ett parti. Med ny kunskap. Om du däremot väljer att ligga kvar darling, förändras ingenting. Förutom att dagarna som kallas livet tickar på utan att du deltar. Det vore synd. Livet är en gåva och du föddes för att stå rak.

Res på dig vännen så tar vi ett parti. Det är aldrig försent att lära sig. Aldrig. Vi lär oss tillsammans!

Back To Top