Skip to content

Ord påverkar – pick them carefully!


Språket blir grövre och hårda ord normaliseras. Hora, jävla neger, fitta, sopa, idiot, kuksugare används så där mysigt kompisar emellan. Och vi skriker att vi ska döda någon när vi skämtsamt brottas med polarn, blir prankade..eller när vi blir arga på riktigt, det gör väl inget? Alla förstår ju så klart att vi inte menar det… Det är ju bara på kul, bara på kul! Min amazing bitch är ju liksom en kärleksförklaring till flickvännen..ja jo visst…
IMG_7098Så här har det alltid varit säger du, att de äldre ojjar sig över ungdomars språk – och, so what,  svarar jag. Det betyder ju inte nödvändigtvis att det måste fortsätta så eller att det är sunt, eller hur? För det går ju sådär för världen just nu...När ord blir grövre följer även handling som skapar nya spår i hjärnan och en avtrubbning sker. Vi skapar ringar på vattnet som påverkar allt. Vi vänjer oss millimeter för millimeter och märker inte att vi sakta närmar oss mörkret. Solen går i moln och vattenpölarna blir fler och fler och stillheten får aldrig fäste, dripp dropp, dripp dropp… Det är väl inte så farligt.. försvarar vi killen som kallar tjejen för hora… eller elvaåringen som skriker jävla sopa till den egna lagkamraten i fotbollsmatchen. ( killen är ju en sopa tänker vi i smyg..) Det är väl inte så farligt! Det är en bekväm men farlig inställning. I mitt senaste inlägg om näthat skrev jag om kommentarer som sonen blivit utsatt för. Ni var väldigt många som höll med mig, idag 92 delningar och 1400 visningar, wow…språk och hat berör – vi är trötta på det nu eller hur…ni håller med mig om att språket hårdnat och att det inte ger något gott överhuvudtaget! Det föder bara hårdhet och negativitet. Det är en katastrof när dessa ord normaliseras redan bland barn. Det är inte på kul, inte någonstans är det på kul.  Vår neurofysik och personliga energi påverkas av ord. Människan består som ni vet av en himla massa vatten och en japansk forskare, Masaru Emoto har undersökt kristallerna i japanskt kranvatten. Kristaller som bildas  i japanskt kranvatten när det fryser är inte särskilt vackra – men Masaru märkte att han kunde påverka kristallerna genom att sätta etiketter på flaskorna med olika ord på – både på japanska och engelska. När han skrev ord som tack, kärlek och jag älskar dig – blev kristallerna både vackrare, större och mer regelbundna, coolt! Vissa hävdar att hans forskning inte håller, men tänk om – tänk om det verkligen är så! Så vad matar du ditt enorma vattensystem med?
IMG_3127 (1)
Nä, jag tycker att vi ska hålla mun när bara hårda och elaka ord vill ut. Börja praktisera på att säga snälla saker i stället – för sådana hörs så himla mycket mer sällan. Lyssna på vad som sägs under en fotbollsmatch, lyssna i korridoren på en skola, eller i ett fikarum på jobbet, byggboden, på fiket…Berömmande snälla kommentarer är i många fall en bristvara, märkligt eller hur? Hur har det blivit så, någon beteendevetare som vet månne?
Jag var på Tisdags Kul i Rättvik för några dagar sedan och plötsligt sa en kvinna: Åh vilken snyggt kjol du har! Det tog ett tag innan jag förstod att hon pratade med mig. – Men åh tack sa jag…och blev såklart glad…de flesta blir ju det av något så enkelt, eller hur! Mer sådant!

Things like that smittar.

 

Jag ska träna mer på att säga fina saker…ska du inte haka på? Och annars som jag svarade sonens hatkommentarer:

Har du inget snällt att skriva/säga

– var tyst i stället…

P.s Givetvis menar jag inte att konstruktiv kritik ska tystas eller att konflikter inte ska redas ut…det jag menar är hur du kommunicerar.. både med dig själv och andra…

 
Inlägget om näthat för dig som missade det:
https://exploringlifepiaberg.wordpress.com

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top