Skip to content

Skolor bör byggas med hjärtat…


Likt det stora landet i väst som numera leds av en bufflig relik utan helgonkoppling verkar Nyköpingskommun också fastnat i The bigger the better tänket när problemet med överfulla skolor ska lösas. Maxat och effektivt ses fortfarande som ett hippt begrepp i kommunhuset. Tycker det är märkligt att dom inte hört de humanistiska vindarna som viskar i framtiden.
Att tänka nytt har ingenting att göra med att tänka större. Om du fortfarande håller dig inom samma box kan du forma dina tankar hur stora som helst – men det är fortfarande inga nya tankar. De är bara större. Så kära politiker när ni nu funderar på att satsa på en gigantisk skola vill jag först ha några ärliga svar från hjärtat. Det kan vara en utmaning för politiker men det går säker om du gräver på djupet. Väljer ni att satsa på en stor skola för alla ungars skull? Väljer ni att satsa på en stor skola för att ni tror att det bromsar eskalerande rapporter om ungas psykiska ohälsa? Väljer ni att satsa på en stor skola ur ett humanistiskt eller ekonomiskt perspektiv?  Ja ja. Nu hör jag att ni försvarar er med att barnen får tillgång till mer lärarkompetens på en stor skola. Visst. Jag köper det. Men då vill jag upplysa om att kunskapskrav och betyg inte betyder ett skit när barn mår dåligt. Då vill jag upplysa er om att lärandet blir ofantligt mycket trögare när barn inte trivs. Bli sedd och känna sig uppskattad är viktigt för lärandet. Meningsfullhet. Och skratt och bus för jössenamn.
 
Nä, jag är skittrött på skolans plattform som inte alls matchar den enorma samhällsutvecklingen. Vi behöver se vilken samtid barnen faktiskt befinner sig i och ta deras rop på hjälp på allvar. Många fantastiska ledare och lärare finns. Ni är hjältar och ger hopp. Mitt ifrågasättande är större än så. Skolor i moderna länder har råd med humanism och mjuka värden. Inte bara i styrdokumenten. Fokus på det omätbara så som vänlighet, ansvar, empati, samarbete, humor, självtillit, rörelse och förmåga till sinnesro kommer öka det mätbara. Idrott borde för övrigt stå på schemat varje dag. Det får inte plats sägs det. Logistiken är svår sägs det. Kursen rymmer inte så många timmar sägs det. Nä, när vi tänker innanför boxen blir det så. Men vad händer om vi tänker utanför och med hjärtat istället för med plånboken. Det är framtidens skola. Vi behöver förändra hela vårt kollektiva sätt att tänka. Det är vi som skapat världen och samhället som det ser ut idag och ska vi vara ärliga har det gått så där – vad har vi att förlora liksom. Jag är övertygad om att vi kan förändra det igen. Vi kan det. Om vi vågar börja tänka annorlunda. Människan har målat in sig i ett hörn med spargrisen och pengafokus,  men vi kan lösa det. Vi behöver inte vänta på att färgen torkar. Vi kan göra annorlunda redan nu. Du. Jag. Vi. Tänka annorlunda. Inte vara så rädd att få färg under fötterna eller att lämna fotavtryck på golvet…

Skolan borde vara så mycket mer.

Så mycket mer.

Vi har ju varenda unge där….

Hope

 

Psst, krönikan finns i tidningen

Hem

 

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top