skip to Main Content

Mindfulness hardcore – ta ett kallt dopp!


Jag hoppas du har badat mycket i sommar. Busat, lekt, stänkt vatten i mängder. Dykt djupt. Hoppat högt. Gnuggat saltvatten ur ögonen. Flutit på rygg med sinnet bland molnen. Simmat långt och kort. Skrattat med stora kallsupar som följd. Huttrat blåa läppar. Doppat huvudet. Du har konsekvent och iskallt ignorerat termometern vid badstegen varje gång du varit på bryggan.
I stället har du utan fruktan petat bort isflaken med tårna och sedan hejdlöst kastat dig i. Ditt ständiga mantra hela semestern har varit tjugotvå grader, tjugotvå grader och du har skrattat åt alla badkrukor på stranden som verkar frusit fast i solstolen. Stämmer inte det här på dig, säger du? Hm, det var synd. Verkligen. Kalla bad är nämligen rena rama hälsokuren enligt flera undersökningar. Och vattentemperaturen har ju varit en aning frostig i sommar. Det är vi nog alla överens om vare sig vi är badkrukor eller inte. Men till er som badat trots låga gradantal säger jag grattis.  Ni har med största sannolikhet reducerat era stressnivåer, hjälpt huden att bli vackrare, ökat er energi, minskat er smärta och lindrat inflammationer. Dessutom har ni ökat er nivå av noradrenalin som tillsammans med serotonin och dopamin anses vara hjärnans lördagsgodis. En cocktail av dessa tre ger oss nämligen en känsla av glädje, lugn och tillfredställelse. Allt mysigt man vill ha på lördagar och semestern. Som bonus får vi även bättre minne och koncentration vilket hjälper till vid både packning av takboxar och kluriga korsord.
Ni badande personer har även ökat ert immunförsvar och därför hållit er friskare i sommar. Som ni ser är det idel fördelar med kalla dopp. Enligt egna empiriska undersökningar bryter du även ett taskigt sinnestillstånd med ett avsvalkande bad. Det är nämligen omöjligt att fortsätta vara arg när du desperat försöker djupandas och simmar slalom mellan isbjörnarna. Chocken av isande vatten kväver även ditt tjattrande monkey mind om nu apan där inne hakat upp sig på tråkigheter. Du är bara där och då. I den stunden. Kalla dopp är mindfulness hardcore. Dessutom är det gratis och den värsta biverkningen du får stå ut med är blåa läppar.

Så om du nu tillhör kategorin som knappt doppat dig i sommar är det hög tid att lämna solstolen och komma in i matchen.

En kall dusch sägs fungera lika bra men hur kul är det jämfört med bomben. Att dessa effekter även uppnås av pulshöjande träning kan också vara bra att veta. Så nu är det bara att välja.

Plurret eller spåret. Happy swim or happy run. Bara gör det

en blöt kram till dig!

Läs mer i:

Hem

 

Back To Top